Kontroller av kommunernas restauranger – skillnaden är häpnadsväckande stor

STO Kommunens livsmedelsinspektörer arbetar för att du ska slippa matförgiftning när du äter ute. Resultat av deras arbete visar på stora skillnader i renlighet mellan kommunerna.

En mjukglass på stranden, eller kanske en hamburgare på lokalkrogen. Gott värre, men det kan också vara förödande. Enligt Livsmedelsverket drabbas cirka en halv miljon svenskar av matförgiftning varje år. Maten som lagas hemma kan vi själva rå på, men restaurangerna och kioskerna är kommunens ansvar att kontrollera.

Skillnaden i antal utförda kontroller och antal avvikelser är stor i STO-området, visar Lokaltidningens jämförelse. Inom Orust kommun har man utfört 56 kontroller och bara hittat sju avvikelser än så länge vilket motsvarar ungefär 12,5 procent. För Tjörn och Stenungsund ser det sämre ut. Tjörn har haft 47 kontroller med 20 avvikelser vilket innebär att 42 procent av restaurangerna fick en anmärkning. Stenungsund har gjort 19 kontroller med 13 noteringar vilket ger en procentsats på hela 68 procent med avvikelser. Dessutom har de utfört minst antal kontroller.

Läs mer:Fick slänga alla mat efter kontrollen

Stenungsunds kommun tror att skillnaden i antal kontroller boeror på att Tjörn och Orust har fler sommarverksamheter igång.

– Sett på årsbasis ser det annorlunda ut., säger Daniel Jerling, sektorchef inom samhällsbyggnad.

Vad gäller antalet avvikelser och att de varit av allvarligare art vill inte Daniel Jerling spekulera kring, men han menar att urvalet är missvisande.

– Allmänt sett är vår erfarenhet från livsmedelskontrollen att vi har en god livsmedelssäkerhet för konsumenter i Stenungsunds kommun, säger han.

Mögel och kall korv

Lokaltidningen, som tagit del av alla kontroller för tidsperioden, hittade noteringar om såväl mögel som skadedjur inom Stenungsunds kommun. Ur en avvikelserapport framkommer också att korven som sålts till besökare uppmättes vara 20 grader för kall för att räknas som godkänd att sälja med tanke på risken för smittspridning. 

Vad kommunen väljer att vidta för åtgärder är upp till dem, eftersom att de är en egen myndighet, berättar Lukas Linné, presstalesperson på Livsmedelsverket. 

– De ansvarar helt själva för vad de gör för bedömning från fall till fall, det finns inga generella riktlinjer, säger han.

Orust sticker ut med goda resultat

På Nabbens krog i Ellös, en av restaurangerna som klarade kontrollen utan avvikelser, är Naji Mourad chef. Han tycker att det är bra att kommunen tar sitt ansvar.

– Det är jätteviktigt. Visst är de lite petiga ibland och så, men det är ju deras jobb, säger han. 

Naji Mourad driver sin krog med stålvilja, han strävar hela tiden efter att bli bättre. 

– Jag vill alltid vara bäst, har alltid velat, och som krögare handlar det om att göra sina gäster nöjda. Skulle någon bli sjuk av min mat skulle jag bli helt knäckt, säger han. 

Har aldrig sett så rena lokaler

Pär Tegnander, livsmedelskontrollant på Orust kommun, har arbetat 20 år inom kommunalt miljö- och hälsoskydd. Han är glatt överraskad över renligheten på Orust, där han började arbeta för en månad sedan.

– Jag har faktiskt aldrig sett så fina lokaler, det är jättekul, säger han.

Bland avvikelserna från Orust kommun var det vanligaste felet att man inte hade satt upp en skylt som uppmanar kunden att prata med personalen om sin allergi.

– Ja, det var rätt harmlösa avvikelser faktiskt, konstaterar Pär Tegnander.

*Texten har uppdaterats med kommentar från Daniel Jerling, Stenungsunds kommun.

Joy Klackenberg

joy.klackenberg@lokaltidningensto.se

0303-72 82 28