Körde berusad från pizzerian – döms

En man i 40-årsåldern döms till dagsböter efter att ha kört berusad från pizzerian på Orust. Men det har inte gått att fastställa hur berusad han var när han körde.

Mannen, som är i 40-årsåldern hade varit på en pizzeria på Orust och ätit och druckit med en bekant. När mannen skulle lämna pizzerian var han enligt en annan gäst rejält berusad. Mannens gång var vinglig, ögonen glansiga och talet sluddrigt.

Mannen och hans kompis gick ut till en bil och backade ut från parkeringen. Vittnet vet inte vem som körde då, men mannen ska ha kommit tillbaka in på pizzerian och bett om ett glas vatten. Vittnet frågade då mannen om han tänkte köra bil full. Mannen ska då ha nekat till detta. Trots det såg vittnet att den berusade mannen satte sig i förarsätet och körde iväg. Då ska mannen ha varit nära att krocka med en annan bil.

Vittnet följde efter i sin bil samtidigt som hans fru ringde polisen. Vittnet uppger att han följde efter bilen hela färden och att han hade god uppsikt över bilen och att det inte ska ha skett något byte av förare vilket den nu dömde mannen uppgett. Färden slutade i Varekil där polisen tog mannen.

Det är oklart vilken promillehalt mannen haft under färden anser tingsrätten. Mannen hävdar att han druckit tre stora stark under kvällen men att han efter att han kört, och innan polisen kom, druckit fyra starköl.

Tingsrätten anser däremot med stöd av vittnet att mannen åtminstone måste ha haft den promillehalt som åklagaren har påstått i åtalet, 0,5 promille, och dömer mannen för rattfylleri till dagsböter 60 x 50 kronor, 3 000 kronor.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se