Arkivfoto

Körde ombyggd A-traktor – döms

En ung man körde en A-traktor som var omgjord till personbil. Fordonet var byggt så att det kunde gå i nästan 70 km/h. Nu döms han till böter.

Det var tidigare i höstas som polisen mötte A-traktorn på en väg i Stora Höga. Polisen bedömde att fordonet kördes betydligt fortare än de tillåtna 30 km/h och följde efter. När de närmade sig bromsade föraren in.

Vid en undersökning av A-traktorn upptäcktes att den var ombyggd för att gå i en högre hastighet och den klassas därmed som en personbil. Genom en konstruktion med två växellådor kunde föraren komma upp i en hastighet på 69 km/h. Med en särskild spärranordning kunde han också, vid till exempel en fartkontroll, enkelt se till att fordonet inte gick att köra över 30 km/h.

Föraren som är 17 år har inte tillstånd att köra personbil. Han hävdar själv att han inte visste om att fordonet var ombyggt. Tingsrätten menar däremot att det är bevisat att han körde snabbare än 30 km/h och att han måste ha vetat om hur fordonet var byggt. Mannen döms därför till dagsböter för olovlig körning.

Elvira Linderot

Relaterade artiklar
Fler artiklar