• Kräver ersättning för vattenproblemen

  Två hushåll på Orust har hört av sig till kommunen och kräver ersättning efter en hel månad med vattenproblem.

  – Jag kan förstå deras resonemang, säger Björn Martinsson, chef för affärsdrivande verksamhet på kommunen.

  Läs mer: Fortsatt kokrekommendation

  Läs mer: Har tröttnat på att koka vattnet

  Under september och oktober har hushållen på Orust uppmanats att koka kranvattnet innan de använder det. Anledningen har varit bakterietillväxt i vattennätet. Värst drabbade har hushållen på sträckan Henån-Slussen varit, de har fått stå ut med att koka vattnet i över en månad.

  Två hushåll hört av sig

  Nu har två hushåll hört av sig till kommunen och kräver ersättning. De menar att de har betalat för dricksvatten, men inte fått det. Att hantera och koka vatten i över en månad har varit tidskrävande och besvärligt. Dessutom har strömförbrukningen ökat med all kokning.

  Vill slippa betala

  Hushållen föreslår att de slipper betala vattenräkningen för den månad det gäller.

  – Vi kommer att pröva varje ärende för sig enligt den lagstiftning som finns. Nu har vi lämnat över de här ärendena till vårt försäkringsbolag, så får de göra den första bedömningen, säger Björn Martinsson, som förstår att hushållen inte är nöjda med situationen.

  Har förståelse för dem

  – Jag kan absolut förstå dem. Det här är deras bild. Men nu får vi se hur försäkringsbolag och lagstiftningen bedömer det här.

  Björn Martinsson menar att varje enskilt hushåll för bedömas för sig.

  Alla olika drabbade

  – Det kommer inte att bli någon generellt ersättning till de drabbade. Man får hävda att man har lidit skada. Någon som har en sommarstuga har kanske inte blivit drabbad alls, medan det är värre för en familj med många barn.

  Kommunen har cirka 3500 abonnenter på Orust som har drabbats av vattenproblem under längre eller kortare tid.

  Det skulle kunna bli dyrt?

  – Ja så skulle det kunna bli. Men det här drabbar inte kommunen, utan VA-kollektivet. Så inga skattepengar går till det här, säger Björn Martinsson.

  Kristian Johansson

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar