Kulturskatt funnen på vinden

När man byggde om på Rönnängs skola hittades ett 80-tal gamla skolplanscher på en vind. – Det är en verklig skatt, säger Tjörns kultursamordnare Isabelle Felczak, som ställer ut planscherna i Skärhamn.

Tidigare i höst fick Isabelle Felczak nys om att det hade dykt upp några tavlor som hon skulle få på sitt bord.

– Först trodde jag att det var vanliga tavlor som vi skulle ta hand om, men sedan visade det sig vara gamla skolplanscher. Det var vaktmästaren som berättade att de hade hittat de här planscherna på vinden i Rönnäng, säger Isabelle Felczak, som blev positivt överraskad över planscherna.

– Jag såg direkt att det var fantastiska verk. De kan vara spännande att titta på både av nostalgiska skäl för dem som minns den här typen av planscher. De har ju också blivit populära och åtråvärda nu igen. De är snygga och coola, även om de inte har samma användningsområde längre. Vi måste absolut spara och rädda dem, säger hon.

Flera olika teman

Det är ett 80-tal planscher med olika teman: djur, växter, historiska och bibliska motiv, yrken, teknik och musik.

– De äldsta är från 1930-talet tror jag, kanske att det var någon av dem som var från 1920-talet också.

Några planscher visar upp hur man tänkte sig att det såg ut på andra håll i världen, som hos eskimåerna och hos befolkningen i Afrika och Japan. Fastän de flesta planscherna är från 1930-talet är de ändå fria från vad som idag skulle uppfattas som rasistiska eller på annat sätt daterade inslag.

– Nej, jag har inte sett något exempel på det. De är ganska oskyldiga.

Har du några favoriter själv bland planscherna?

– Jag gillar en del av de botaniska, som visar en växts uppbyggnad, sedan är de med de olika yrkena också fina, liksom djurmotiven. Det finns många fina.

Planscherna ska ställas ut i gamla polishuset i Skärhamn, men alla kommer inte att få plats.

Kan bli fler utställningar

– Nu blir det en salig blandning av olika teman, så får vi se hur det tas emot. Sedan kan det bli så att man ställer ut fler gånger på ett visst tema.

Utställningen har vernissage på Lucia, 13 december, och pågår en månad framåt.

Kristian Johansson