Kulturbussen åker bland annat till Mollösund där Lars-Åke Gustavsson berättar om de olika platserna, om kyrkan och om långaberedningen.

Kulturvandring med hjul runt ön

En kulturvandring per buss, det är den bästa beskrivningen av kulturbussresan. Mollösund och Nösund får besök denna gång.

Historikern och tidigare läraren Lars-Åke Gustavsson kommer hålla i bussresan tillsammans med kulturutredare Anders Bertrandsson

Vad är det för en busstur?

– Vi har arrangerat den ett par gånger och nu är det dags igen. Årets kulturbussresa är söndagen den 15 oktober och går till Nösund och Mollösund. Större och mindre kultursevärdheter kända från sägner och verklighet, beses i största utsträckning genom bussrutan.

Var startar resan?

– VI kommer utgå från Henån och åka sydväst mot Nösund. I Nösund besöker vi den, på 50 och 60-talet välbesökta Danssalongen. Vi kommer även besöka Varmbadhuset. Varmbadhuset är byggt 1903, som föreningen Nösund har renoverat. Den innehåller i dag en bastuanläggning med rekreationsrum samt en mindre samlingslokal. 

Vart går resan sedan?

– Vi åker från Nösund mot Mollösund där det blir kaffepaus. Efter kaffet besöker vi Mollösunds långamuseum och kyrkan, Anders kommer att berätta om gamla båtvrak. Tanken är att vi även ska besöka Siggurdes.

– Vad är Siggurdes?

– Det är en museiaffär ”Sigurd Olssons Speceri- och Diversehandel, Siggurdes” Sigurd Olsson drev här speceri-och diversehandel från 1930-talet fram till 1966 då affären lades ned men affärslokalen fick stå orörd och det mesta av varulagret blev kvar. Efter Sigurds död ärvdes huset av barnen Göte och Signe som båda var ogifta. År 2006 dog Signe och arvet gick till Allmänna Arvsfonden. Arvsfonden avstod huset till Föreningen Mollösund, som har återställt det till dess tidigare utseende.

Vem vänder sig kulturresan till?

– Alla som är intresserade av Orusts historia. Det är ett alternativ till de vanliga kulturvandringarna, här åker vi med buss så de som har svårt att gå har möjlighet att komma ut till platser de kanske inte kunnat besöka annars.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar