Akutmottagningen på Kungälvs sjukhus kan stängas nattetid. FOTO: Arkivbild

”Lägg inte ned nattakuten”

STENUNGSUND ”Lägg inte ned nattakuten på Kungälvs sjukhus! Det är oacceptabelt.” Det här säger samtliga tre kommuner i STO-regionen som nu samfällt protesterar mot förslaget att stänga akuten mellan 21.30 och 07.

Förslaget är en del av de sparbeting som Kungälvs sjukhus ska göra när man ska spara 55 miljoner under 2016 för att komma i ekonomisk balans. För att ytterligare spara förelås också att en vårdavdelning stängs och att tio psykiatriplatser försvinner vid sjukhuset liksom att en av fem ambulanser i upptagningsområdet tas bort.

– Helt oacceptabelt för oss. Vi trodde förslaget var förpassat till papperskorgen där det hör hemma, säger kommunalrådet Martin Johansen (L) på Tjörn

– Vi är ytterligt förvånade, menar kommunalrådet Sofia Westergren (M) i Stenungsund. Vi talar om en verksamhet som räddar liv i akuta situationer och som behövs dygnet runt. Dessutom får vi signaler om att våra ambulanser inte blir kvar i regionen hela tiden utan också används på annat håll, något som inte förbättrar beredskapen.

– Vi är djupt oroade över förslaget här på Orust. Vi får sju-åtta mil till en akutmottagning nattetid och det drabbar Orust mest av alla. Minskar man också ambulansverksamheten är det riktigt illa, konstaterar Kerstin Gadde (S) kommunalråd på Orust.

Bo Pettersson (S) i Stenungsund menar att hela förslaget drabbar kommunerna hårt:

– Det handlar dels om akuten men också om att stänga en vårdavdelning i Kungälv och minska psykiatriplatserna. Det drabbar kommunerna i en situation där antalet äldre ökar bland annat i Stenungsund.

Förslaget om nattstängning går nu vidare till regionens centrala nämnder där regionstyrelsen har sista ordet om akuten i Kungälv.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar