Lånade i sambons namn – döms för bedrägeri

Utan att berätta det för sambon tog mannen upp lån och krediter i hennes namn och förfalskade hennes namnteckning. Han döms nu till skyddstillsyn vid Uddevalla tingsrätt.

Mannen, i 50-årsåldern och hemmahörande i Orust kommun, döms för 17 fall av bedrägeri och nio fall av urkundsförfalskning. Totalt har han tillskansat sig över 160 000 kronor från olika kreditföretag. Han ska också betala skadestånd till en rad företag.

Det hela började redan för fyra fem år sedan då sambon plötsligt hittade kravbrev från långivarna i parets brevlåda. Till en början försökte paret lösa situationen genom att betala av på lånen, men till slut gick det inte längre. En polisanmälan gjordes 2013.

Mannen själv har förklarat sitt beteende med att han ville uppnå ”en känsla av att ha pengar”. 

Enligt en personutredning som gjorts liknar mannens problem med pengar och vad detta får honom att göra de processer som uppstår vid användning av droger. Utredaren föreslår skyddstillsyn med föreskrift att genomgå behandling för att motverka återfall.

Tingsrätten konstaterar att straffvärdet egentligen överstiger ett års fängelse, men anser att det ska vägas in att det gått tre år från det att sambon polisanmälde till dess att åtal väcktes. Dessutom har mannen medverkat vid polisanmälan och utredning och inte begått brott sedan polisanmälan gjordes.

Mannen dömdes för liknande brott 2007, men har sedan dess enligt egen uppgift gått i terapi för att komma tillrätta med problemen. 

”Även om det finns starka skäl som talar för en fängelsepåföljd anser tingsrätten vid en samlad bedömning av omständigheterna att (den dömdes namn, red:s anm) kan få förtroendet med en skyddstillsyn”, skriver tingsrätten i domen och påpekar att den tidigare brottsligheten ligger långt tillbaka i tiden och att han har framstått som väl motiverad att komma tillrätta med sina problem.

Mannen ska också underkasta sig den vård eller behandling som bestäms av frivården.

Birgitta Löwing Kiser

birgitta.kiser@otv.se