Lantbrukare kan få statligt stöd

Många lantbrukare har problem på grund av torkan. Med tanke på det förbereder regeringen ekonomiskt stöd för lantbrukarna.

I förra veckan skrev ST-tidningen om att många lantbrukare har problem med torkan. För Christer Pettersson, som tillsammans med sin fru Eva-Lisa driver en ekologisk mjölkgård i Torp, Orust, märktes det ordentligt på första skörden

– Vi brukar få 400 balar och nu blev det inte ens 200, 40-45 procent av det vi brukar få, sa Christer Pettersson till ST-tidningen.

Läs mer: Torkan förstörde skörden

Värmen och torkan har också ställt till det för många lantbrukare runt om i landet. Därför har nu regeringen meddelat att det kommer att komma stöd till lantbrukare som drabbats, skriver nyhetsbyrån TT. Men det är oklart hur stort stödet blir.

– Om vi går ut nu med en siffra och vi inte får nederbörd och vi kommer in i augusti och inte har fått någon nederbörd då kommer den siffran inte att hålla. Det här kan bli en riktigt, riktigt svår kris beroende på hur mycket nederbörd vi får, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT.

Det är också oklart när stödet kan betalas ut.

– Vi kommer försöka betala ut det här så fort som möjligt, foder måste man ju köpa in för att klara vintern. Det fodret är det som kommer att skapa väldiga merkostnader för lantbruket.

Torkan kommer också att diskuteras i samband med EU:s möte för jordbruksministrarna som hålls den 16:e juli.

Läs mer: Hästägarna fann fodret på Facebook

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se