Lastbil körde av E6 vid Ödsmål – avstängt under hela dagen

En lastbil körde av E6 i södergående riktning norr om Stenungsund på måndagsförmiddagen.

Stora skador på platsen gör att vägen beräknas öppnas för trafik igen till kvällen.

Vid 09.40-tiden körde en lastbil av motorvägen strax norr om Ödsmålsbron. Polis var först på plats.

– Det är en lastbil som har kört ner i diket. Det ska inte några personskador. Patrullen på plats har velat få dit räddningstjänsten då man misstänker läckage. Räddningstjänsten larmas dit vid 10.23, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.

Enligt uppgift från polisen ska lastbilen kanat av vägbanan.

– Vi är på plats och kontrollerar nu om det är något diselläckage och om vi måste sanera, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

En fil i södergående riktning är avstängd under räddningsarbetet. Räddningstjänsten uppger att ett saneringsföretag är på väg fram för att vara på plats under bärgningen av lastbilen.

Röja upp E6

– Vi kan inte se något läckage i nuläget, men man vet inte hur det blir under bärgning. Vi har lämnat platsen men lastbilen ska bärgas och det kommer säkert att påverka trafiken en del, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg, till Lokaltidningen STO vid 11.40-tiden.

Klockan 12.15 meddelade Trafikverket att E6 stängs av helt i södergående riktning under bärgningsarbetet av lastbilen och avstängningen beräknas pågå fram till 16-tiden på måndagseftermiddagen.

Senare meddelade Trafikverket att det är mycket stor trafikpåverkan i och med avstängningen av E6, och att vägen beräknas öppna upp igen först framåt 19-tiden.

– Det är mycket som är nedkört och förstört, så därför tar det tid. De håller fortfarande på med bärgningen av lastbilen. Men det är stora skador på platsen och det kommer att ta tid att röja upp, säger Moa Jansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Tömma tanken

Räddningstjänsten säger att det inte finns några uppgifter om att det är något farligt i lasten.

– Saneringsfirman är kvar på platsen. Bränsletanken till bilen skulle tömmas, säger Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör Räddningstjänsten Storgöteborg.

E6 från Ödsmålsbron till Stenungsundsmotet, avfart 91, är helt avstängd. Under tiden leds trafiken om med orange vägvisning via Ljungskile och gamla E6, enligt uppgifter från Trafikverkets hemsida.

Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott i samband med olyckan. Varken polisen eller räddningstjänsten har uppgifter om att det blev något läckage på platsen.

– Föraren ska inte ha klarat av vägbanan och kanade av. De har tömt tanken i alla fall och polisen på plats hjälpte föraren till en närliggande restaurang så han slapp stå ute i kylan, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Strax efter klockan 18 hade vägen öppnat igen.

Catrin Hansson

Louise Jungmalm