Lastbil körde in i mur – läckte diesel

En tank på en lastbil läckte diesel på Åstol. Räddningstjänsten var på plats för att ta upp drivmedlet. Insatsledaren hyllar brandvärnet på ön.

Räddningstjänsten larmades vid 8-tiden på måndagsmorgonen till Åstols färjeläge. Där var det en lastbil som läckte diesel ur en tank.

– Det var en lastbil som kört in i en låg betongmur och det hade slitit hål på bränsletanken. Det blev några mindre hål i tanken och det rann ut mindre mängder diesel, runt tio liter, säger Robert Olsson, insatsledare på Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Brandvärnet på Åstol larmades ut och samlade tillsammans med Räddningstjänsten upp sammanlagt 180 liter diesel ur lastbilens tank.

– Vi tömde den, det rann ut i hinkar som ställdes under tanken som sedan tömdes i kärl. Och vi tömde tanken genom att pumpa den så tom det gick, säger Robert Olsson.

Sedan fick räddningstjänsten täta tanken och dra loss lastbilen från muren. Lastbilen som varit på Åstol för att hämta gamla telestolpar kunde sedan tas med pråm till Tjörn.

Inget av utsläppet hamnade i havet och det som nådde marken sögs upp med absorberingsmedel.

Robert Olsson hyllar brandvärnet på Åstol för en föredömlig insats.

– Även chauffören hjälpte till på ett föredömligt sätt. 180 liter diesel kunde lika gärna ha runnit ut i marken och havet.

Händelsen påverkade färjetrafiken då vissa turer fick ta en annan väg och försenades.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se