Lek och bus under fritids egen dag

Lek, bus och eftermiddagsfika utomhus. Barnen vid Ängås fritidshem fick en härlig eftermiddag då skolan firade fritidshemmens dag.

Att äta mellanmål utomhus, bara det är lite spännande. Barnen vid Ängås skola fick en spännande, ovanlig och jätterolig eftermiddag då fritidshemmens dag firades med buller och bång.

– Vi har drygt 100 barn som stannar efter skolan på fritids. De är i åldrarna från förskoleklass upp till årskurs sex. De äldsta barnen har varit delaktiga i att hitta på vad vi ska ha för aktiviteter här under fritidshemmens dag, säger fritidsledare Michelle Wiktorsson.

Barnens fantasi var det inget fel på, de lyckades hitta på en hel del roliga saker till sina yngre kompisar på fritids. Uppdelade i grupper fick barnen leka olika lekar på skolgården. I skolans egen skog fanns en aktiveringsbana uppsatt som lockade många äventyrliga.

Vattenstafetten var den som kanske var roligast av alla. Det gällde att ta en kopp med vatten genom en slalombana, hoppa på ett ben och sedan pricka en spann med vattnet. Inget fick spillas ut…Det var väl tur att solen strålade för det blev ett och annat spill på kläderna under den leken. Andra kläder att låna, de fanns i klädstafetten. Peruk, hatt, handväska och en rejäl kavaj skulle på. Många skratt och en hel del fusk längs med vägen blev det men barnen hade rolig.

På skolans fotbollsplan blev det jagalekar. En katt och råtta lek var den som lockade till mest skratt, och även till mest svett, för det gällde att springa fort för att inte bli tillfångatagen av katten.

Rikard Svensson, 8 år, tycker att fritidshemmet, eller fritids som han vill kalla det, är roligt. Det finns alltid någon att leka med och roliga saker att hitta på. Fritidshemmens dag blev en extra rolig dag för honom.

– Det är ganska så kul i dag. Vi har lekt massa lekar och fått göra egna spåbubblor. Bäst har det varit med aktiveringsbanan i skogen. Alla som vill ska få ansiktsmålning senare, det kanske inte jag vill ha. Jag har inte bestämt mig för det än.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Fritidshemmens dag

Fritidshemmens dag är instiftad av Lärarförbundet. Fritidshemmens dag firas på fritidshem över hela Sverige. Det brukar bli många olika aktiviteter för elever, lärare och föräldrar. På många platser brukar det vara öppet hus med fika, grillning eller glass. Sedan år 2014 har finns ett stående tema ”Lära, leva, utvecklas”. Hösten 2018 var 489 900 elever inskrivna i 4 250 fritidshem i Sverige. Det är framförallt elever i de lägre årskurserna som går i fritidshem. 84 procent av alla barn i åldrarna 6-9 var inskrivna i fritidshem 2018. Källa: Lärarförbundet