Lucas drog upp sällsynt fisk i Henån

Han trodde det var en öring som nappade på den silvriga kroken. Det visade sig att 9 år gamla Lucas Henderson dragit upp en staksill eller kanske en majfisk. Båda är fridlysa och mycket ovanliga.


Lucas Henderson, 9 år gammal, har ett stort fritidsintresse och det är att fiska. Helst fiskar han flera gånger i veckan. Ibland hemma i Svineviken på Orust, ibland i hamnen i Henån.

– Jag fiskade med pappa och min lillebror. Vi skulle fiska efter öring och jag trodde det var en öring som nappade på kroken, berättar Lucas.

Lucas drog upp draget och tittade närmare på fisken. Det var ingen öring. Varken han eller pappa hade sett något liknande förut. Fisken var drygt 30 cm lång med prickar på kroppen. Öringen har även den prickar men många små istället för denna som hade få men stora prickar på kroppen. Pappa Peter som är dykinstruktör är enligt Lucas riktigt duktig på att känna igen olika fiskarter, men denna gick han bet på.

– Vi valde att släppa i fisken. Den kunde ju vara oätlig, så vi tog inte hem den. Den släppte massor med fjäll, stora fjäll, som jag sparade.

– Fast den höll på att nappa på pappas krok lite senare.

Lucas morfar fick se bilden som tagits på fisken. Han blev nyfiken på vad det kunde vara och valde att höra av sig till Länsstyrelsen. Experter där kunde slå fast att det var en staksill eller majfisk. De båda arterna är mycket lika varandra i utseendet. Båda är fridlysta och mycket ovanliga i vattnen utanför Orust.


– Morfar läste någonstans att majfisken är god att äta men eftersom den är fridlyst får den ju inte ätas.

Lucas har fått riktigt blodad tand efter det ovanliga nappet på kroken. Han vill helst fiska efter öring, men det som är godast att äta är makrill.

­– Stekt makrill, det är godast!

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se