En första provtagning har visat på klorfenoler i väggarna på Bleketskolan. Arkivfoto

Luftproblem även på Bleketskolan

Just nu pågår renovering av Rönnängs skola, till följd av ett medel i trät som ger mögellukt. Nu visar prover att samma problem finns på Bleketskolan.

Det handlar om träskyddsmedlet cuprinol som använts i väldigt många byggnader uppförda på 1950-70-talet i Sverige. Via en kemisk reaktion i trät kan ämnet kloranisol bildas. Prover har nu visat att detta ämne finns i ett klassrum på Bleketskolan. Ämnet ska inte vara hälsofarligt i de mängder det normalt handlar om, men avger även i väldigt små doser en stark lukt som påminner om mögel.

– Man kommer normalt sett inte i kontakt med ursprungsämnet utan med en ombildad form som luktar starkt även i extremt låga doser. Det är en väldigt skarp, unken lukt så man behöver naturligtvis åtgärda den. Vid fuktpåslag behöver man också utreda för mögel, som kan irritera ögon och näsa exempelvis, men det är en annan fråga, sa Sandra Johannesson, yrkes- och miljöhygieniker vid Miljömedicinskt centrum i Västra Götalandsregionen, när situationen på Rönnängs skola uppdagades.

På Rönnängs skola pågår just nu renoveringar, som medfört att en grupp elever fått evakueras till Klädesholmens skola. På Bleketskolan har endast en första provtagning gjorts, och fler ska göras i nästa vecka.

– Allt beror på vad de nya mätningarna visar. Skulle det vara så att man behöver gå in och renovera behöver vi naturligtvis hitta andra lokaler under tiden men det är inget som är klart idag, säger Staffan Lindroos, förvaltningschef.

Har ni förslag till eventuella evakueringslokaler för eleverna?

– Vi för naturligtvis ständiga diskussioner i frågan, men vi har inget svar på idag. Min gissning är att inom 2-3 veckor vet vi hur läget ser ut och vad vi ska göra.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar