Foto: Kustbevakningen.

Lyckad säkerhetsvecka för Kustbevakningen

Under förra veckan var Kustbevakningen ute och informerade om säkerhet på sjön. En lyckad vecka med både positiva möten och utdelade böter.

Kustbevakningens årliga sjösäkerhetsvecka inföll i år vecka 27. Lokaltidningen skrev i förra veckan om hur Kustbevakningens patruller skulle befinna sig längs med Bohuskusten för att prata med båtfolket men också för att genomföra hastighets- och nykterhetskontroller.

Läs mer:Kustbevakningen extra synliga i veckan

Nu är veckan genomförd och Kustbevakningen ser tillbaka på insatsen som ett lyckat projekt. Man tycker att veckan lett till många positiva samtal.

– De flesta tycker om att vi har kontroller, i vissa fall även de som på något sett blivit rapporterade. Vi hade som huvudinriktning att i samband med kontroller informera om regler och om att visa hänsyn till sjöss, säger Stefan Borell, befälhavare på KBV 307 från kuststationen i Strömstad i ett pressmeddelande.

Öka kunskap om sjötrafikregler

Kustbevakningen har under veckan lagt tyngd på sjösäkerhet. Man vill öka människors kunskap om sjötrafiksregler. Man vill också visa för sjötrafikanter att man frekvent utför fart- och nykterhetskontroller och på så sätt inge trygghet.

– Är vi synliga och har vi goda samtal med dem som befinner sig till sjöss om sjösäkerhet, som att kolla vädret, ta med sjökort, ha flytväst, mobil och att hålla sig inom lagens ramar kan vi också öka förståelsen för vårt arbete inom sjösäkerhetsområdet, säger Sabina Hansson som är sjötrafikhandläggare på Kustbevakningen i Göteborg.

Färre kontroller

Under årets vecka gjordes 688 kontroller, något färre än i fjol då man gjorde 1010 kontroller. Totalt anmäldes 26 fall av fartöverträdelse och 12 fall av sjöfylleri. 12 av fartöverträdelserna och fyra av fallen av sjöfylleri skedde i Västra Götalands län.

– Det var färre båtar ute till sjöss, i och med att veckan låg lite tidigare i år och att sommarvädret var som det var. Så därför blev det färre kontroller än tidigare år. Vi misstänkte att det skulle bli så, säger Karin Markhede på Kustbevakningens kommunikationsenhet.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar