Lydia är vår lussekatt!

TV + TEXT

Hon tar emot på jobbet, Lydia Pemberly, som utsetts till årets Lussekatt. Det är på mattes kontor Lydia spenderar dagarna, tillsammans med en kattkompis och en stor hund.

Årets Lussekatt har det mycket stiliga namnet SE*SignifiCat´s Lydia Pemberly. Till vardags går hon under Lydia och är av rasen sibirisk katt. Lydia liksom hennes kullsyskon är döpt efter Jane Austens roman Stolhet och fördom.

Nio månader gamla Lydia fick mer än en fjärdedel av de totala rösterna i tävlingen. Vinsten tar hon med ro. Det är för henne en helt vanlig vardag på jobbet, trots att hon uppvaktats lite extra med godis och kel. För Lydia, till skillnad från många andra katter, har ett heltidsjobb.

Läs mer: Vem blir årets lussekatt?

Läs mer: 2016 års vinnare

– Hon är med mig varje dag på kontoret. Ända sedan i somras då vi hämtade henne från uppfödaren har hon dagligen följt med mig hit. Det fungerar jättebra, hon är allas lilla kelgris, säger matte Anna-Lena Karlsson.

Lydia är inte ensam katt på kontoret, här finns ytterligare en kattkompis och en stor hund som tävlar om de anställdas uppmärksamhet. Ingen av de anställda vid Rönnängs Industritjänst har något emot att djuren finns på kontoret. Snarare tvärt om.

– Skulle Lydia inte vara med här en dag frågar alla efter henne. Hon är en självklar medarbetare som gärna låter sig klias.

Sibirisk katt är en ras som har utvecklats i Ryssland. Den Sibiriska katten har ett väldigt trevligt temperament, de är pratsamma, sociala och läraktiga. De är också mycket aktiva katter som tycker om att leka och lära sig saker, samtidigt som de naturligtvis också är keliga och tycker om människors sällskap. Det är en aktiv katt som älskar att leka, klättra och hoppa.

– Vi har klätt in ovandelen av bokhyllan med tyg så Lydia kan klättra upp där. Hon är otroligt vig, sitter gärna i fönstret inne hos mig eller i något av de andra kontoren.

Sibirisk katt är populär bland allergiker eftersom många allergiker har visat sig tåla denna ras. Det beror på att rasen generellt sett har en mindre mängd av proteinet Fel d 1, som är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter.

– Många som har allergi för katter klarar av att umgås med Lydia.

Med ett lite slött jamande återvänder Lydia sin plats efter fotograferandet. I en enkel papplåda, på mattes skrivbord, där trivs hon allra bäst!

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar