Många ensamkommande vill bli kvar i STO

För ensamkommande asylsökande kan 18-årsdagen innebära att man får byta skola, liv och vänner. I STO-kommunerna jobbar ideella krafter hårt på att de istället ska få stanna – och har redan lyckats hitta bostad till 66 ungdomar.

Rohulla Hakimi hälsar glatt på  gänget i matsalen på Tubberöds hus äldreboende, slänger iväg en komplimang till Astrid för dagens extra snygga klädsel och får ett stort leende tillbaka. Jobbet på äldreboendet har han haft i drygt nio månader och han trivs bra. Om han får stanna i Sverige vet han inte ännu. Han har fått avslag tidigare och har nu ansökt igen, med hopp om att hans arbete ska göra att han får uppehållstillstånd. Hans hem, en lägenhet i Krossekärr som han delar med en annan asylsökande kille, har ordnats med hjälp av den ideella föreningen Agapes vänner .

– Det är tur att de finns. Jag skulle ha fått flytta från Tjörn, men jag hade jobb och mina vänner här så jag ville vara kvar. Hyran fixar jag själv, men de hjälpte mig få tag i lägenheten.

Föreningen Agapes vänner STO bildades så sent som i augusti i år och har redan hjälpt 66 ensamkommande ungdomar till en bostad. De allra flesta är familjeplaceringar, men föreningen hyr också ett antal lägenheter med insamlade medel.

– Det börjar bli så många nu som fyller 18. Vi gör vad vi kan för att hjälpa dem att kunna stanna kvar och människor häromkring har varit otroligt schyssta och generösa, säger Tinna Harling, föreningens ordförande.

Rekordåret 2015 kom 35 000 ensamkommande asylsökande ungdomar till Sverige. Det höga trycket har gjort att väntetiderna på besked om uppehållstillstånd blivit ovanligt långa. Under tiden har många hunnit rota sig i de kommuner där de har hamnat på HVB-boenden eller i familjehem. Börjat skola,fått jobb eller praktikplats, tränat fotboll med lokala laget och skaffat vänner.

Läs mer: Kommunerna beslutar om bidrag ”Man blir gråtfärdig”

Från och med den första juli i år ändrades lagen så att kommunerna inte längre får ersättning för ensamkommande asylsökande över 18 år, med vissa undantag, som istället blir Migrationsverkets ansvar. Personer som fyller 18 under asylprocessen, eller får sin ålder bedömd till över 18, kan därmed flyttas till Migrationsverkets boenden var som helst i landet.

– Just nu är det många som ska skickas till Halmstad eller Vänersborg, för att Migrationsverket vill ha få, stora, anläggningar. Vi ser ju att de här ungdomarna inte mår bra av att ryckas upp så. Dessutom skulle de kunna vara en sådan tillgång för våra kommuner. Vi har en åldrande befolkning på Tjörn och här kommer det en massa unga människor som inget hellre vill än att få bo och arbeta här. Att vi inte tar vara på det är en skam, säger Tinna Harling.

I Göteborg har en stor grupp ensamkommande som fått veta att de ska flyttas istället valt att stanna kvar och leva mer eller mindre som hemlösa. Många driver omkring i Nordstan och lever en osäker tillvaro. Rohulla Hakimi känner väl till problemet.

– Det är en väldigt svår situation att vara i, man har ingen framtid. Men många väljer hellre det än att skickas iväg och bo någonstans där man inte känner någon.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar