Arkivfoto

Många gifter sig kyrkligt på Tjörn

På Tjörn är det många som gifter sig, och många av paren väljer att viga sig i kyrkan.

Många är det som gifter sig under ett år, och en ganska stor del väljer en kyrklig vigsel. Totalt anordnades 17 841 kyrkliga vigslar i Sverige under fjolåret, drygt en tredjedel av de totalt 52 940 giftermålen i landet under 2016. Det visar statistik från Svenska kyrkan som sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

Antalet totala giftermål ökade också med 2,2 procent från 2015. Antalet kyrkliga giftermål ökade med 2,7 procent.

– Generellt så ökar antalet bröllop i hela Sverige och den ökningen är lika stor inom de kyrkliga vigslarna. Vi följer mönstret, säger Pernilla Jonsson, chef för analysenheten på Svenska kyrkan till Nyhetsbyrån Siren.

Bland STO-kommunerna är Tjörnborna de som är mest förtjusta i kyrkliga bröllop. Under 2016 valde 34 par kyrklig vigsel i Tjörns kommun, vilket var 2,2 per tusen invånare i kommunen.

På Orust och i Stenungsund är det istället en större del av kärleksparen som väljer att knyta banden borgerligt. I de kommunerna genomfördes endast 1,5 kyrkliga vigslar per tusen invånare under 2016.

Läs mer: Stenungsundsbor tokiga i äktenskap

Läs mer: Ett par passade på att knyta banden

Mest trogna det kyrkliga bröllopet är man i Markaryds kommun. Där anordnades 4,6 vigslar per tusen invånare i Svenska kyrkan under 2016.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar