Erbjudandet om gratis vaccination har fått många Stenungsundsbor att ta sig till vårdcentralen. Arkivfoto: Anna Hedlund

Många passar på att vaccinera

Mässlingsutbrottet i Göteborg fick regionen att börja erbjuda gratis vaccin. I Stenungsund är det många som nappat på erbjudandet.

Alla personer födda från 1960 och framåt erbjuds sedan en tid tillbaka gratis vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund på såväl offentliga som privata vårdcentraler i hela Västra Götalandsregionen. Personer födda före 1960 beräknas redan ha utsatts för smittan och i normalfallet vara immuna. Erbjudandet gäller även asylsökande. Bakgrunden är det mässlingsutbrott som skedde i Göteborg i slutet på förra året och erbjudandet om gratis vaccin är tänkt att långsiktigt öka immuniteten bland befolkningen.

I Stenungsund har flera passat på att vaccinera sig.

– Vi har haft många här som utnyttjat erbjudandet, och det tycker vi är jättebra. Jag har inga exakta siffror, men det har varit stort intresse. Vi har upphandlat en stor omgång vaccin och står redo att välkomna alla, säger Ann Sundström, tillförordnad chef på Närhälsans vårdcentral i Stenungsund.

Erbjudandet gäller under hela 2018. Hos Närhälsan får man boka en tid för vaccination, och får då den första dosen.

– Vi erbjuder en dos. Är man inte vaccinerad alls sedan tidigare behöver man komma tillbaka och få en andra dos.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

De flesta vaccinerade

De allra flesta svenskar har skydd mot mässling.

Personer födda före 1960 har i allmänhet fått smittan som barn och är därmed skyddade.

Personer födda från 1980 och framåt har i väldigt stor utsträckning vaccinerats i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Personer födda mellan 1960 och 1980 kan behöva vaccineras. En liten grupp född mellan 1960 och 1970 har varken smittats som barn eller vaccinerats överhuvudtaget. Personer födda mellan 1970 och 1980 har ofta fått endast en dos vaccin och behöver därför fylla på.

Källa: 1177 Vårdguiden

Relaterade artiklar
Fler artiklar