Många tomtar på loftet i STO

Är Rönnäng fullt av förvirrade tomtar? Bor Satan själv i Henån? Vem är det som envisas med att näcka i Jörlanda? Svaret på dem, och många andra frågor, får du i nya Sägenkartan.

Det är Institutet för språk och folkminnen som tagit fram Sägenkartan där berättelser från hela landet om möten med olika typer av övernaturliga väsen samlats på en pedagogisk karta. I dagsläget finns cirka 5000 berättelser från olika orter. Än så länge kommer de flesta berättelserna från västsverige, och Tjörn, Orust och Stenungsund har flera berättelser inprickade på kartan. Större delen av dem kommer från institutets arkiv och har samlats in under 1920 – 1940-talen då man åkte runt och intervjuade gamla människor på en rad orter.

– Deras berättelser handlar ofta om händelser och föreställningar från mitten till slutet av 1800-talet. Det är både lokala sägner och sådana som är mer spridda. Vi har bara precis börjat med den här kartan, det finns hur mycket material som helst från Tjörn och Orust exempelvis. Tanken är att vi ska fortsätta fylla på, säger Fredrik Skott, forsknings­arkivarie på Institutet för språk och folkminnen och projektledare för Sägenkartan.

Redan nu kan man dock ta del av en helt del lokala sägner. Från Jörlanda rapporteras bland annat möten med näcken och andra vattenväsen. Från Orust och Torps socken berättar en Olof Berndtsson född 1853 om ett möte med ondskan själv. I Stenkyrka socken på Tjörn har många sett tomtar, någon har stött på en drake och en tredje vill bara berätta om en bonde med ovanligt dålig tur.

– I institutets samlingar finns ett fantastiskt material med hundratusentals sidor berättelser nedtecknade. Den här kartan är ett sätt att göra en del av samlingarna mer tillgängliga för allmänheten, för hembygdsföreningar, skolelever och intresserade privatpersoner.

Även om det finns lite lokala variationer är det ofta samma berättelser som återkommer i olika delar av landet, berättar Fredrik Skott.

En historia som till exempel berättas om en präst på Orust kan också berättas om helt andra präster på Gotland eller i Norge. Ofta är det bara detaljer som skiftar.

Kartan fungerar så att man kan klicka på olika orter och få upp vilka väsen som visat sig där. Sedan kan man klicka vidare för att ta del av berättelserna, vem som nedtecknat berättelsen och i många fall också vem det är som berättat den, samt vilket år denne är född.

– Vi vill gärna ta hjälp av allmänheten. Känner man igen någon av personerna som har berättat så får man gärna höra av sig till oss så att vi kan få veta mer om personen ifråga. Detsamma gäller om man vill hjälpa till att skriva av berättelser från sin ort.

Tyck till: Har du stött på något övernaturligt?

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se