För två år sedan uppmärksammade organisationen Zonta det våld som kvinnor drabbas av med hjälp av virkade budskap. Nu är det dags igen, men den här gången blir det med 71 marschaller på Stenungsöbron, en för varje anmälan. Srkivfoto

Manifestation mot kvinnovåld

Sjuttioen brinnande lågor för utsatta kvinnor och flickor. På fredag hålls en ljusmanifestation på Stenungsöbron för att uppmärksamma alla fall av våld mot kvinnor och flickor som anmälts de senaste nio månaderna.

–Frågan måste upp på agendan i den kommunala debatten. Stenungsund är inte fritt från den här typen av våld. Det är något som politikerna måste ta tag i, säger Marielle Korend Larsson från organisationen Zonta som håller i manifestationen.

Zonta är en global rörelse som arbetar för att stärka kvinnors rättigheter. Varje år har de kampanjen Zonta says no som vill rikta fokus på olika typer av psykiskt och fysiskt våld mot kvinnor och flickor. Den lokala Zonta-föreningen har därför begärt ut statistik över anmälningar i Stenungsund från årsskiftet fram till och med sista veckan i september som rör olika typer av våld mot personer av kvinnligt kön. Totalt blev det cirka sjuttio stycken. Bland dem finns alltifrån våldtäkter och misshandel till olika typer av ofredande.

– Det är obehaglig läsning när man tittar bortom siffran. Vi har valt lyfta allt våld som drabbar flickor och kvinnor, även om de bakomliggande orsakerna till det kan variera. Det är något som har funnits i alla tider och är spritt över hela världen.

För att uppmärksamma detta kommer organisationen under fredagskvällen tända 70 marschaller på Stenungsöbron som får lysa upp novembermörkret och påminna om dem som drabbats.

– Det är ett mjukt sätt att lyfta en hård fråga. Vi vill få med oss så många som möjligt, både män och kvinnor, i den här kampen.

Att arbetet med att stötta våldsutsatta kvinnor ofta faller på ideella krafter tycker hon är bedrövligt.

– Det här är en samhällsfråga som inte ska behöva bäras av frivilliga. Kvinnojourerna i både Stenungsund och Kungälv har fått säga nej till kvinnor flera gånger för att det är fullt. Så länge det här problemet finns måste samhället avsätta resurser för det.

Hon tycker dock att det börjar märkas skillnad i debatten om det här, till exempel i samband med Metoo-kampanjen.

– Det känns som om locket har öppnats och nu väller det fram. Jag hoppas innerligt att det nu inte bara bubblar upp och sedan faller i glömska. Att vi istället vågar ta i de här frågorna ordentligt.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar