• Människoöden blev storskalig konst

  En mjölnerska från Ålgård, en änka från Torp och en sjömanshustru från Lilla Krossekärr. De levde större delen av sina liv under 1800-talet och deras öden är nu porträtterade i stor skala på röda ladugårdsväggar på östra Orust.

  Projektledare är Anna Ostrowski och Kia Nordqvist. De ville blanda det unga konstuttrycket med hembygdens kunskap och tradition – och lyfta fram kvinnorna.

  – Vi ville föra samman streetart med kvinnohistoria, säger Kia Nordqvist.

  – Ja och målet är att låta formen och innehållet samspela, fortsätter Anna Ostrowski.

  Vid Lilla Krossekärr finns nu ett porträtt av sjömanshustrun Lovisa Olausson. Hon ägde två gårdar och skötte om dem med en piga och en dräng. Camilla Boström är konstnären som skapat ett färgstarkt porträtt med djur i klargul, kritvit och svart mot den röda falufärgen på Ladugården. I centrum av verket finns Lovisa Olausson själv, i stor svart kråsblus och guldörhängen. Boström lockades av idén att måla streetart på landsbygden.

  – Muralmålningar och streetart förknippas ofta med storstäder som Berlin eller New York, men det här kändes kul just därför att det var på landsbygden. Hon fortsätter:

  – Jag har försökt hålla det stort och pampigt så människor som kör förbi ska kunna se, säger hon och pekar ner mot den stora ängen och vägen nedanför.

  Några krokiga kilometer bort, vid Assmunderöd finns ett porträtt i mildare färger. Det är gjort av muralmålaren Elina Metso. Porträttet föreställer Brännvinsfrua Maria Bohlin som bodde i närheten. Hon blev änka och försörjde sina 10 barn genom att sälja brännvin.

  – Jag lockades av utmaningen i det här projektet, det kändes kul för att det var något nytt. Och extra svårt med tanke på att jag bara har gamla strikta foton att gå på, säger Elina Metso, som för tillfället är irriterad på att näsan blev lite fel.

  Mot väggen vid Ålgårds kvarn står ett plank i falurött med ett porträtt av mjölnerskan Olga Högström Josefsson. Att få tag i ladugårdar med tillstånd att måla var stundtals en utmaning för Anna Ostrowski och Kia Nordqvist. Ålgårds kvarn ägs av kommunen och blev den enda väggen där man inte målat rakt på fasaden.

  – Kommunen gick inte med på att vi skulle måla där, så det fick bli så. Det kändes ändå viktigt att ha Ålgårds kvarn som ett nav i utställningen eftersom det är föreningen som stöttar den, säger Kia Nordqvist.

  Olga Högström Josefsson hade elva barn, i porträttet sitter hon på en stol i mitten av målningen med elva personer kring sig.

  – Om det är hennes barn vet jag inte, men det ska vara ett hedrande porträtt tänker jag, det känns viktigt att ta hänsyn till människor i hennes närhet, säger Camilla Engman, som porträtterat Olga.

  Workshops för att testa på streetart

  Under torsdagen och fredagen fick ungdomar och vuxna över tolv år chansen att lära sig streetart och muralmåleri av Camilla Boström och Elina Metso. Abolfazl Mohammadi var på Camilla Boströms workshop med temat kvinnliga förebilder i torsdags. Han kom dit med sin flickvän Nooria Akbari.

  – Det kändes helt nytt och coolt och roligt och så var det spännande att komma hit med min kärlek, säger Abolfazl Mohammadi.

  Nooria Akbari målar en arg gubbe i lila på den svarta plastduk som är utsträckt mellan höga björkar vid Ålgårds kvarn. Abolfazl Mohammadi börjar försiktigt spraya ljusblått längst ner på duken. De vet inte vad det ska bli.

  – Det är roligt jag gillar så att måla, säga Nooria Akbari.

  Amanda Karlsson

  0303-72 82 23

  Fakta projektet

  Tre konstnärer har bjudits in att porträttera tre kvinnor från trakten kring Ålgårds Kvarn. Projektet drivs av Ålgårds förening som vill bidra till att skapa ett rikare kulturliv på östra Orust.

  Camilla Engman är konstnär från Göteborg och har porträtterat Olga Högström Josefsson från Ålgårds kvarn.

  Camilla E Boström är konstnär och designer från Göteborg och har porträtterat Lovisa Olausson från Lilla Krossekärr.

  Elina Metso är frilansande grafiker, illustratör och muralmålare från Malmö och har porträtterat Maria Bohlin.

  I villan på Ålgård har Hanna Ivy Yveslätt sina teckningar uppsatta. Hon skildrar nutida orustkvinnors öden.

  I går var det invigning. Onsdag 2 augusti 16:00 går en guidad tur mellan målningarna. Porträtten på ladugårdsväggarna ska sitta uppe i två år.

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar