Marint skräp blir optimistjollar

På lördag är det den internationella skräpplockardagen och efter Västkusten kommer Sjöräddningssällskapet vara ute på flera platser. Den hårdplast samlas ihop återanvänds och blir optimistjollar. – Plasten är farligt för havet men det också en förlorad resurs, säger Jessica Nauckhoff på Sjöräddningssällskapet.

På lördag är World cleanup day eller Håll Sverige rent-dagen som den kallas i svensk regi. Vid Bua, Rörö, Stenungsund och Strömstad finns redan nu platser med sopkärl som har ställts ut av Sjöräddningssällskapets lokala stationer.

– Vi kommer ha kärl som inte finns ute i vanliga fall. Vi ser gärna att folk går ut och plockar men kärlen finns också där för att de som kanske gör en utflykt naturligt och mer spontant ska kunna slänga skräp, säger Jessica Nauckhoff på Sjöräddningssällskapet. 

Bara efter Bohuskusten flyter det i land fem badkar med skräp i timmen. Sjöräddningssällskapet belyser det problemet tillsammans med Håll Sverige rent och Svenska seglarförbundet i projektet Optimist för havet. Sedan i början av maj har de varit runt på turné med kampanjen. De vill dels visa på det stora problemet med den marina nedskräpningen och få människor att tänka sig för när de är ute till havs eller på stränder. Men även att all den hårdplast som hamnar i haven istället skulle kunna användas.

Den hårdplast som samlas in från stränderna i Optimist för havet har sorterats och sedan tvättats. Efter det så ska experter vid Chalmers ta vid och förvandla det marina skräpet till optimistjollar. 

– Plasten är en förlorad resurs och vi vill visa att om den bara kommer in i rätt återvinningssystem går den att använda, säger Jessica Nauckhoff som är projektledare för Optimist för havet.

Till och med den 16 september kommer Sjöräddningssällskapet ha kärl vid Stora Farholmen och Ramsö. Det finns också soptunnor vid Kockholmen i viken på Sydvästsidan samt på Öddö mellan Keviken och Ramnekroken nära Strömstad. Även på Saltasvikens badplats på Öckerö. I Bua i Halland är det Ustö och Norstön vid Vendelsöarna som deltar.

Björn Alm