Arkivfoto

Västsvenskar erbjuds gratis mässlingsvaccin

Efter utbrottet av mässling har nu Västra Götalandsregionen bestämt sig för att införa gratis vaccinering mot mässling, påssjuka och röda hund till de som inte har skydd mot sjukdomen.

– Åtgärden är förebyggande och långsiktig. Det nuvarande mässlingsutbrottet är begränsat och tanken med erbjudandet är att förhindra att liknande utbrott sker igen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Erbjudandet gäller från och med nu och under hela 2018 både inom Närhälsan och de privata alternativen och riktar sig till de som varaktigt vistas i länet, är födda 1960 eller senare och som inte har skydd mot mässling.

Regionstyrelsen räknar med att kostnaden för detta kommer att bli max 8,4 miljoner kronor.

– Olika undersökningar uppskattar att det kan finnas uppemot 40 000 personer i Västra Götaland som inte har fullgott skydd. Vi hoppas naturligtvis att nå så många av dem som möjligt med detta erbjudande, säger Ann Söderström.

Man är skyddad mot mässling om man tidigare haft sjukdomen eller är vaccinerad. De som är osäkra på om de är immuna och vill vaccinera sig uppmanas av regionen att ta kontakt med sin vårdcentral.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Gratis vaccination

Den kostnadsfria vaccinationen gäller STO-bor och andra som bor i regionen. Även asylsökande vuxna och de som vistas i länet utan nödvändiga tillstånd omfattas av erbjudandet.

Däremot gäller det inte turister eller de som är folkbokförda utanför Västra Götalandsregionen.

Relaterade artiklar
Fler artiklar