Mathias kamp gav resultat – nu får han dela med sig av sin historia

Mathias Fox var på botten av sitt liv. Men ett misslyckat självmordsförsök fick hans liv att vända och nu ska han äntligen få hjälpa andra i samma situation.

De senaste åren har Mathias Fox från Stora Höga haft en dröm: Ett föreläsa om psykisk ohälsa och bli personlig tränare.

Nu går drömmen om att föreläsa i uppfyllelse. I söndags blev han uttagen av Strive Sweden att berätta om sin resa från en ung kille som ville dö till en man som nått sina mål. Strive Sweden är en digital och fysisk plattform som strävar efter att lyfta fram inspiratörer, gärna vanliga människor, som berättar som sina livsresor. Förhoppningen är att Mathias Fox nu ska kunna hjälpa andra som mår dåligt.

– Det är så jätteroligt, säger han.

Kände sig värdelös

För ett år sedan berättade Mathias Fox för Lokaltidningen STO om sitt liv och sin kamp för att ta sig ur sitt dåliga mående.

Läs mer:”Det går att ta sig ur det”

Han beskrev en tillvaro där han satt isolerad i sin lägenhet dygnet runt och spelade datorspel och kände sig värdelös. Uppväxten hade varit tuff och han hade mått dåligt i stort sett hela sitt liv. Första gången han försökte ta livet av sig var han 15 år.

Han fick diagnosen autism och adhd. 2017 satt han i en lägenhet i Hasselbacken och åt skräpmat och spelade datorspel. Han hade kommit till vägs ände, bestämde sig för att ta sitt liv och åkte till Tjörnbron. Men när han stod där ringde hans fostermamma och det samtalet räddade hans liv. Från den dagen har han kämpat varje dag för att komma på fötter.

Vill hjälpa andra

I söndags var han på en audition för Strive Sweden.

– Jag sa att jag ville gå in sist, det var något inom mig som sa att jag skulle göra det.

Inför en jury pratade han i 20 minuter fast han egentligen bara hade tre minuter till sitt förfogande. Men juryn brydde sig inte att han överskred tiden utan lät honom prata.

– Sen sa de att det var skitbra och att ”vi ska ha dig”, säger Mathias Fox.

Nu ska han gå på utbildning och sedan ska han så småningom hålla egna webinarier och få berätta sin historia.

– För att kunna hjälpa andra i samma situation. Många säger att ”du har kommit så jävla långt och haft alla odds emot dig, varför ger du inte upp?” Men det funkar inte så för mig.

Han är stolt över sig själv, över att han gjort så mycket under de här tre åren sedan han avbröts mitt i självmordsförsöket.

– Det har gått fort, det har varit helt fantastiskt.

Glad att han vågade

Under de senaste tre åren har Mattias Fox gjort en osannolik resa. Han han skaffat sig ett jobb på ett lager, ett jobb han fick mitt under brinnande coronapandemi. Och detta trots att han inte jobbat en dag i sitt liv.

– I min värld handlar det om att jobba hårt.

Han känner sig tillfredsställd av att ha kunnat utmana sig på det här viset och att det funkat.

– Jag är bara väldigt glad att ha vågat prata om mitt liv.

Mattias Fox säger att han är jättetacksam över så mycket och tackar alla hela tiden för att han tycker att man ska vara tacksam och inte ta allt för givet.

– På Strive säger de ”du har inte använt droger som dämpat dina smärtor, det är inte många som tar sig ur det här”, säger han.

Nu är bara målet att bli personlig tränare kvar.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se

Har du självmordstankar – här kan du få hjälp

Via Självmordslinjen och på telefonnummer 90101, kan du som har tankar på att ta ditt liv eller har frågor om närstående du misstänker vara i riskzonen, få hjälp, – dygnet runt.

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind.

Du kan också få hjälp från Nationella Hjälplinjen, tel 020-22 00 60 (kl 13-22), eller Jourhavande medmänniska, tel 08-702 16 80 (kl 21-06). 

Vid akuta situationer, ring 112 (dygnet runt)

Källa: Suicide rescue