• Michelle Bornestad på Migrationsverket uppger att de gärna undvikit att stänga boenden för att sen öppna dem igen, men att lagar försvårar det. Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket

  Migrationsverket: ”Måste följa lagen”

  Kort efter stängning öppnar Svenshögens asylboende igen. Migrationsverket beklagar att folk var tvungna att flytta, när boendet ändå skulle ha öppet resten av året.

  Boendet välkomnar sina första nya boende imorgon torsdag, bara några månader efter att de stängde. Alla som bodde där då fick flytta ut och många var ledsna och oroliga.

  För Migrationsverket är det inte heller optimalt att ett boende stänger så folk får flytta, för att sedan öppna kort därefter igen.

  – Det är jättetråkigt och är inget vi önskar. Vi vill att det ska överlappa, säger Michelle Bornestad, pressinformatör på Migrationsverket.

  Läs mer om att Svenshögens nyöppning: Asylboende öppnar igen kort efter stängningen

  Enligt henne kan dessa glapp uppstå eftersom de måste följa lagen om offentlig upphandling. De måste välja en leverantör baserat på vem som erbjuder den bästa tjänsten till bäst villkor, och ge leverantörer möjligheten att tävla om upphandlingen på lika villkor. Den hindrar dem därför från att förlänga ett redan existerande avtal.

  Hade man kunnat teckna ett nytt avtal innan det gamla gick ut och innan folk måste flytta?

  – Nej, det går inte och det har med upphandlingsregler att göra. Asylboenden ligger i en turordning för avveckling och vi är tvungna att följa den ordningen, säger Michelle Bornestad.

  Hon kan inte kommentera enskilda fall men säger att behovet av asylboenden i allmänhet kan vara oförutsägbart. Men även om Migrationsverket hade vetat om att Svenshögen skulle behöva öppna igen hade det inte spelat någon roll.

  – Sådant är svårt att förutspå. Ofta beror det från vecka till vecka hur många som behöver boende men även om vi hade vetat om det hade vi inte kunnat göra några avsteg från lagen om offentlig upphandling, säger Michelle Bornestad.

  Michaela Karlén

  vikarie@lokaltidningensto.se

  0303-72 82 28

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar