Skolverket betalar ut miljoner i bidrag till minskade förskolegrupper. Tjörn och Stenungsund får också del av pengarna. Arkivfoto.

Miljoner i bidrag till minskade barngrupper

Nästan 1 900 förskolor får dela på 828 miljoner kronor när Skolverket betalar ut statsbidrag för att minska barngruppernas storlek. I STO-området är det Tjörns kommun som får bäst utdelning.

Kommuner och fristående förskolor i landet hade ansökt om över 1,5 miljarder kronor och därför har Skolverket fått prioritera bland ansökningarna. Stenungsunds kommun ansökte om cirka 14,5 miljoner kronor och får, precis som de flesta kommuner i landet, igenom delar av sin ansökan och beviljas 1 872 000 kronor. Tjörns kommun ansökte om nästan nästan 6,9 miljoner kronor och beviljades 4 141 000 kronor. Orust kommun hade inte sökt några pengar.

– Det är positivt att så många förskolor vill skapa mindre barngrupper. Hela bidraget går åt men nästan hälften av de förskolor som de sökt för kommer inte att få bidrag. Pengarna räcker helt enkelt inte till alla, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande.

Bidraget som förskolorna får ska användas för att utöka antalet barngrupper, minska antalet inskrivna barn eller till att börja använda nya lokaler. Nytt för i år är dessutom att förskolor i områden med svåra förutsättningar ska prioriteras.

Skolverket har sedan 2015 fördelat bidrag för att minska barngruppernas storlek. Dessutom införde Skolverket riktmärken för hur stora barngrupperna ska vara under förra året. För barn som är 1-3 år är riktmärket för barngruppernas storlek 6-12 barn. För barn 4-5 år är riktmärket 9-15 barn. Statistik från i våras visar att barngrupperna i landet i snitt inte varit så små sedan sedan 1992.

I landet var den genomsnittliga barngruppen på 15,9 barn i en förskolegrupp, jämfört med 16,7 året innan. I Stenungsund har barngrupperna krympt från 17,2 till 16,3 barn per avdelning. På Tjörn minskar grupperna också från 17,1 till 16,1 barn. Orust går emot trenden och ökar istället, dock mycket marginellt, från 16,5 till 16,6 barn per avdelning. 

– Trots att barngruppernas storlek minskat så är det en bra bit kvar till de riktmärkena vi anger. Dessutom räcker det inte att bara göra grupperna mindre. Ansvariga på förskolorna behöver också utgå från barnens behov, personalens kompetens, personaltäthet och lokalernas utformning, säger Johanna Freed på Skolverket i pressmeddelandet.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Kommunala skolor som får pengar

Stenungsund:

Hasselbackens förskola

Ucklums förskola

Nytorpshöjds förskola

Tjörn:

Skärhamns förskola

Myggenäs förskola

Kållekärrs förskola

Källa: Skolverket

Relaterade artiklar
Fler artiklar