• Tommy Fors håller i kurser för Jägarexamen i Spekeröd via Vuxenskolan i Stenungsund

  ”Mina kurser är fulltecknade”

  1. Märker du av ett ökat jaktintresse?

  Tommy Fors leder kurser för jägarexamen i Spekeröd genom Vuxenskolan.

  – Ja, både mina och andras kurser är numer alltid fulltecknade och det brukar vara många i kö också. Jag håller två om året, en på senhösten och en på våren. Överlag har ju jakten minskat i takt med att vi blivit mer urbana under en längre tid. Men de senaste åren har man kunnat märka ett uppsving, både på kurserna och på jaktmässor och annat.

  2. Vad är det för typ av människor som vill ta jägarexamen?

  – Det är ganska blandat. De flesta är i 20-30-årsåldern. Men en del kommer på äldre dagar när barnen är utflugna. Ungefär 20 procent på varje kurs brukar vara kvinnor. Idag kommer också en delvis annan typ av människor som kanske har en annan ingång till jakten.

  3. Hur då?

  – Jag är själv från Kiruna från början och där har man det ofta med sig hemifrån. Nu ser man en del storstadsbor som mer är intresserade av bra mat, ekologiskt och så. Många vill jaga för naturupplevelsen. Ska man vara krass så tar ju ett skott 0,2 sekunder ungefär, resten av jakten är väldigt mycket att sitta och titta på träd. Och grilla korv och umgås! Det har blivit lite av en backlash tror jag, när alla sitter inne framför datorer och telefoner börjar man längta ut i skog och mark. Det är väldigt roligt att se.

  4. Hur är jaktförutsättningarna häromkring?

  – Hela Västra Götaland har ett fantastisk viltliv, framförallt när det gäller småvilt, räv och sjöfågel. Tjörn och Orust har också bland de tätaste viltstammarna när det gäller älg och rådjur. Här trängs de verkligen, i Norrland är de få på stora arealer. Men här går det knappt att komma tomhänt hem, då har man nog sovit på passet, haha.

  Lotta Hohner

  0303 72 82 23

  lotta.hohner@lokaltidningesto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar