Minderårig döms för våldtäkt

En minderårig kille döms för våldtäkt efter att ha haft samlag med en tjej trots att hon tydligt sagt nej. Killen döms till ungdomsvård och ungdomstjänst.

Killen, som bor i STO-området, och målsägaren hade tidigare haft en relation som avslutats. De var dock fortfarande vänner när killen bjöd hem tjejen till sig tidigare i år. När hon var hemma hos honom ska han, enligt målsägaren, oprovocerat ha bitit henne i låret och gett henne en örfil.

Efter det ska killen ha börjat närma sig målsägaren och även ha försökt ta av henne kläderna. Målsägaren berättar i förhör att hon tydligt sagt nej vid flera tillfällen och hindrat honom från att ta av kläderna. Målsägaren har berättat att hon kände sig rädd att han skulle slå henne igen och att hon efter att ha sagt nej flera gången gav upp.

Den åtalade killen bekräftar stora delar av målsägarens berättelse. Han säger i förhör att han bet henne i låret och gav henne en örfil, men att det var på skoj och att avsikten inte var att målsägaren skulle få ont.

Han bekräftar också att målsägaren sagt nej, men att han inte tog in det vid tillfället. Han säger också att han upplevde det som att hon var med på att ha sex.

Tingsrätten skriver i sin dom att målsägaren lämnat en detaljerad historia och att den också får stöd i rättsintyg och vittnesuppgifter från personer som kontaktades efter händelsen. Tingsrätten menar också att den åtalade killen själv sagt att han uppfattat att målsägaren sagt nej och att han därför inte kan ha trott att det var frivilligt från hennes sida.

Tingsrätten skriver att det är styrkt att den åtalade killen ”otillbörligt utnyttjat att målsägaren på grund av rädsla befann sig i en särskilt utsatt situation”. Han döms därför för våldtäkt till ungdomsvård och ungdomstjänst i 120 timmar. Han ska också betala ett skadestånd på 115 000 kronor till målsägaren.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se