De nya hårdare reglerna kring drönarfotografering skapar huvudvärk både bland utövarna och bland dem som ska hantera tillstånden.

Missing people vill använda drönare

Organisationen hoppas få tillstånd så att försvunna personer ska lokaliseras lättare.

Vid flera tillfällen när personer var försvunna i Stenungsund med omnejd har Missing People hjälpt till. Nu ansöker organisationen om tillstånd att använda drönare som hjälp i hela Sverige

– För oss skulle användandet av drönare förbättra och förenkla våra insatser som syftar till att rädda liv, eller att återfinna fynd, kvarlevor av personer som varit försvunna så länge att hoppet om att finna dem vid liv är ute, säger Stefan Haggö, verksamhetsledare Missing People i Blekinge, i ett pressmeddelande. Sedan oktober förra året betraktas drönare med kamera som kameraövervakning, varför man måste söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Organisationen hoppas på en lagändring.

– Drönare är ett viktigt komplement till att söka med skallgångspatruller. Drönare kan användas för att söka av områden som kan vara svåra eller farliga att söka med hjälp av vanlig skallgång.  Drönare sparar också mycket tid jämfört med fotpatruller vilket är en otroligt viktig faktor i våra sökinsatser, säger Stefan Haggö vidare.

Senast organisationen hjälpte till i området var på Orust i september förra året. 

Christina Wagner

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar