Lisa Jonsson, youtubern Misslisibell, är nominerad till Årets nätängel junior för sitt mod att stå emot näthat och -mobbning. Foto: Misslisibell

Misslisibell kan bli Årets nätängel junior

Youtubern Misslisibell från Jörlanda är nominerad till utmärkelsen Årets Nätängel junior 2017.

Det är försäkringsbolaget My Safety som för tredje året i rad lyfter personer som jobbar för ett bättre ton och ett trevligare samtalsklimat på nätet. Och i år är youtubern Lisa ”Misslisibell” Jonson från Stenungsund nominerad i kategorin Arets nätängel junior 2017.

Hon nomineras bland annat för att hon ”har ett mod, en styrka och en övertygelse som smittar. Modet att dela sin historia och sina upplevelser, goda som dåliga. Styrkan att aldrig sänka sig till samma nivå som mobbarna och näthatarna”.

Lisa Jonsson har bloggat och spelat in videor på Youtube sedan hon var 10 år och hon är i dag, 16 år, en viktig förebild för många unga. Hennes Youtubekanal har över 400 000 följare och på Instagram har hon över 500 000 personer som följer henne. Och hon har genom åren stött på både kärlek och hat.

Hur känns det att vara nominerad till Årets nätängel junior 2017?

– Det är verkligen en ära att få vara nominerad till Årets nätängel junior 201. Eftersom jag själv har varit utsatt för olika typer av mobbning, bland annat nätmobbning och pratar mycket om det i mina sociala medier så är det väldigt roligt att folk lagt märke till det och tycker att jag gör ett bra jobb, säger Lisa Jonsson i ett mejl till Lokaltidningen STO.

Priset delas ut till dem som kämpar för en bättre ton och ett trevligare klimat på nätet och du har ju flera hundratusentals följare i dina olika kanaler.

Hur ofta råkar du ut för hat och hot och hur bemöter du det?

– Jag råkar ut för hat och hot dagligen i mina sociala medier och det har varit så ända sen jag började för sex år sedan. Jag har bemött det olika i olika perioder. I vissa perioder blir jag inte alls påverkad av det och tar inte åt mig över huvud taget men i andra perioder tar jag åt mig. Ibland tar jag upp i en video olika hat/hotkommentarer jag och ger min åsikt kring det. Men oftast ignorerar jag det!

Hur tycker du att tonen och samtalsklimatet förändrats?

– Jag har sysslat med sociala medier i över sex år och tonen och samtalsklimatet har absolut ändrats extremt mycket. Det fanns näthat redan när jag började men på ett helt annat sätt och med helt andra ord. I dag är det extremt grova ord som används och folk är inte rädda för att hänga ut andra vilket jag tycker är otroligt trist.

Dina följare är rätt unga, känner du ett ansvar att vara extra noga med att se till att du står för ett trevligare klimat på nätet? Och hur gör du då?

– Jag har absolut tagit mitt ansvar som förebild på stort allvar och vill inte bidra med hat i mina sociala medier. Och det är ju så att jag har den yngre skaran som följer mig och då känns det ännu viktigare att prata om näthat, mobbning och hur jag står i olika frågor kring sociala medier.

Vad skulle du säga är det bästa med dina följare?

– Det bästa med mina följare är att de uppskattar mig för den jag är, gillar det jag gör och uppmuntrar mig att fortsätta. De är lite som en familj för när jag har fanträffar så är det inte konstigt utan det är som att man träffar kompisar man inte sett på ett tag.

När ”föddes” Misslisibell?

– Det var ju så att jag först startade en youtubekanal i september 2011 som hette ”Lisa01j” men sen efter några månader bestämde jag mig i början av januari 2012 att starta en ny kanal som sen fick namnet ”Misslisibell”. Jag ville ha ett namn som var lätt att komma ihåg och lät bra vilket inte Lisa01j gjorde. Och sen har det bara rullat på!

Prisutdelningen sker på Scenkonstmuseet i Stockholm 23 november.

Karina Hansson

redaktion@lokaltidningensto.se

Juryns motivering till nomineringen:

Lisa Jonsson aka Misslisibell:

Som en av Sveriges mest inflytelserika bloggare och youtube-stjärnor har Lisa Jonsson, eller Misslisibell som de flesta kanske känner henne som, delat, inspirerat och motiverat fler människor än de flesta gör under en livstid. Lisa har ett mod, en styrka och en övertygelse som smittar. Modet att dela sin historia och sina upplevelser, goda som dåliga. Styrkan att aldrig sänka sig till samma nivå som mobbarna och näthatarna. Övertygelsen om att världen kan bli bättre. Om fler var lika starka som Lisa hade världen varit bättre.

Fakta: Misslisibell

Namn: Lisa Jonsson

Ålder: 16 år, 01:a

Från: Stenungsunds kommun

Följare på Youtube: över 400 000

Följare på Instagram: över 500 000

Intressen: Utöver mina sociala medier så är det rita, måla, musik, läsa, rida, djur

Mål i livet: Utveckla det jag sysslar med

Förebild: Eftersom jag var en av de första i Sverige som började med Youtube så hade jag aldrig någon förebild att se upp till men jag tog inspiration från början av amerikanska youtubers men min favorityoutubers har växlat genom åren.

Nominerade till Årets nätängel

Sara Dahlström, chefredaktör på Hälsa & Fitness

Diego Martinez aka DiegoxMami No bad vibes

Stina Wollter ”Konst, kropp, katt”.

Helena Mayer

Årets nätängel junior

Lisa Jonsson aka Misslisibell  

Nathalie Danielsson aka Nattid

Noelle och Nathea, Rocka sockorna

Melissa Fröhlich

Årets ideella nätängel

Spelhjälpen

Simon Sandström

Heja livet

Aldrig ensam

Årets nätängel i media

Josefin Dahlberg

Jeanette Gustafsdotter

Lilla aktuellt    

Marcus Oscarsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar