Bo Bertelsen lämnade under måndagen in en begäran om entledigande från samtliga politiska poster. Foto: Lasse Andrée

Moderat toppolitiker på Tjörn avgår

Den moderate toppolitikern Bo Bertelsen avgår från alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Personliga skäl ligger bakom att han nu lämnar politiken helt.

Läs mer: Kommentar: ”En rakryggad person lämnar politiken

Beskedet som Bo Bertelsen lämnade på måndagsmorgonen kom som en fullständig chock för politikerna på Tjörn, inte minst eftersom Bertelsen varit kommunens ” starke man” och ledande inom den politiska fempartimajoriteten. Han är idag kommunstyrelsens och arbetsutskottets förste vice ordförande och dessutom vice ordförande i kommunens moderbolag på Tjörn.

Bo Bertelsen berättar att det här beslutet har mognat fram sedan en tid tillbaka och han förklarar att sorgen efter sonen som omkom i en trafikolycka för snart 1,5 år sedan har tagit så hårt på honom att han inte längre har någon motivation att jobba vidare med politiken.

– Nej sorgen har tagit så hårt på mig att jag känner att jag inte orkar fortsätta. Jag ska nu ägna mig åt min familj och åt företaget. Om jag kommer tillbaka som politiker i någon form vet jag inte men jag kommer inte att lämna Moderaterna utan förblir medlem i partiet. Vi får se hur jag känner mig när det är dags för val 2018 om partiet vill ha mig då.

Bo Bertelsen avgår redan vid fullmäktiges möte på torsdag och hans avsägelse kom som en fullständig överraskning för övriga partier och politiker. Kommunalrådet Martin Johansen (L) säger i en kommentar att det här är en stor förlust för Tjörn och den politiska majoriteten.

– Han har varit en sammanhållande kraft i fempartimajoriteten och han har framför allt en förmåga att ena majoriteten och driva politiska frågor inom gruppen. Det här kom som en överraskning för oss i majoriteten men samtidigt har jag full förståelse och respekt för hans beslut och ställningstagande efter den tragedi som drabbat familjen.

Oppositionsrådet Benny Andersson (S) om beskedet:

– Det här är självfallet en överraskning men jag har all förståelse och full respekt för att Bo Bertelsen lämnar politiken efter den tragedi han och hans familj drabbats av. Det finns viktigare saker än politik. Sedan råder det ingen tvekan om att Bo Bertelsens avgång ritar om den politiska kartan på Tjörn. Man får inte glömma att han i praktiken varit och är den ledande kommunala politikern på Tjörn.

Tilläggas ska att Bo Bertelsen är den femte ledande kommunalpolitikern inom Moderaterna som lämnar sina poster sedan valet. Tidigare har Inga-Lill Hast, Mia Voulama, Lennart Rosén och Louise Marklund avgått sedan valet. Vem som blir Bo Bertelsens efterträdare återstår att se, men den toppolitiker som står närmast till är Björn Möller, i dag ordförande i utbildningsnämnden på Tjörn.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar