Mollösund föreslås försvinna som valdistrikt, även Gullholmen anses för litet för att vara ett eget valdistrikt.

Mollösund och Gullholmens valdistrikt försvinner

Det bor för få röstande i Mollösund och på Gullhholmen/Hermanö. De båda valdistrikten kommer att försvinna, men först nästa år.

Två valdistrikt på Orust kan komma att försvinna. Ett valdistrikt ska enligt Länsstyrelsens normer omfatta mellan 1000 och 2000 röstberättigade. Ett valdistrikt får omfatta färre än 300 röstberättigade endast om det finns synnerliga skäl. Orust har fyra valdistrikt som understiger bestämmelserna i vallagen om mellan 1000-2000 röstberättigade. Två av dessa har färre än 300 röstberättigade, det är Mollösund och Gullholmen.

Anne-Marie Peterson (S) är ordförande i valnämnden på Orust.

– Länsstyrelsen menar, att när ett valdistrikt omfattar för få röstberättigade, så finns det risk att valhemligheten är i fara. Det finns i dag 12 valdistrikt på Orust, men Länsstyrelsen vill att vi ska ha 10.

Mollösund och Gullholmen föreslås försvinna. De båda valkretsarna ska istället slås samman med Morlanda Västra. Det ger 980 röstberättigade i valdistriktet.

– Ändringarna gäller inte förrän EU valet nästa år. Vid höstens val är allt som vanligt.

Reaktionerna från de boende, främst på Gullholmen och Hermanö har inte låtit vänta på sig. Anne-Marie kan dock lugna de valsugna. Planen är att det ska gå att förtidsrösta i Mollösund och på Gullholmen. De rösterna kommer sedan att hämtas och räknas med då valnämnden räknar onsdagsrösterna.

För att ett val ska bli möjligt behövs valförrättare. Valnämnden har via kommunens hemsida sökt nya valförrättare en tid. Det är flera som hört av sig men fler behövs.

– Det är inte bara under valdagen som valförrättarna behövs, även vid förtidsröstningen kommer vi behöva folk. Jag ser gärna att unga söker. Vi har under många år haft ett troget gäng förrättare men de blir äldre och en del har aviserat att de inte ställer upp i år.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar