I 25 år har Monica Falck städat i kommunens lokaler. Hon premieras nu med 25-års premie för lång och trogen tjänst. Foto Erika Olofsson

Monica har varit 25 år i kommunens tjänst

Monica Falck har i 25 år städad kommunens lokaler på Orust, för de åren fick hon under torsdagskvällens kommunmiddag ta emot kommunens förtjänsttecken.

Vant manövrerar hon den stora städvagnen i de trånga korridorerna i kommunhuset. Lika vant hejar hon på personalen i huset. Monica Falck har i 25 års tid sett till att Orust kommuns lokaler hålls skinande rena. I dag håller hon kommunhus och bibliotek i skick, ett arbete som är fysiskt lättare än skolstädet hon arbetade med tidigare.

– Skolstäd är tungt för kroppen men samtidigt så otroligt roligt. Jag gillar att ha barn och ungdomar runt mig.

I 18 år arbetade Monica med att städa skolornas lokaler. Hon började i Ellös låg och mellanstadieskola där hon först fick ett vikariat. Det visade sig att hon trivdes utmärkt med städjobbet. Halvtiden hon hade i städet passade utmärkt under åren då barnen var små.

– Jag började jobba direkt efter nian, när jag var 15 år. Jag har varit på sillen i Hälleviksstrand, under ett antal år jobbade jag hos Hallberg-Rassy men jag har även monterat kåpor på bilar.

Under alla år har Monica trivs gott med sitt jobb. Arbetet är tungt för kroppen men samtidigt roligt. Monica älskar att pyssla och har under många år varit en aktiv konsthantverkare med bland annat vrakved som specialitet. Hantverkskunnandet gjorde att hon under en period kunde hoppa in som vikarie i slöjd både för elever i Ellös och Tvet.

– Det var otroligt roligt. Jag kombinerade städjobbet med slöjden. Roligast var det att ha syslöjd för högstadiet. Vi hade en så härlig stämning i klassrummet, radion spelade och ungdomarna verkade trivas.

Då möjligheten att söka ett städjobb i Henån kom tog Monica chansen. Åren i skolan var roliga men Monica kände att hon ville göra något annat. I dag arbetar hon heltid i Henån. Hon städar i första hand i biblioteket och kommunhuset men håller även rent i Karins hus, i Saras hus och i kommunens lokaler på Lunden.

– Biblioteket är riktigt trevliga lokaler att städa i. De är ljusa och fina samtidigt som det är roligt att städa annat än förskola och skola.

Under alla års skurande av toaletter och tömmande av papperskorgar har Monica blivit van att ta hand om det mesta. Riktigt smutsiga toaletter har putsats rena och överfyllda papperskorgar har tömts.

– Vi rotar aldrig i papperskorgarna så jag vet inte vad som slängs, men en gång fick jag ta hand om ett par mycket väl använda kalsonger som lämnats vid en toalett, det var mindre roligt.

Erika Olofsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar