Morlanda scoutkår har ett vindskydd en timmes promenad från scoutstugan i Ellös.

Morlanda Scoutkår är alltid redo

En av de tre scoutkårerna på Orust firar på lördag 50 år. Morlanda Scoutkår som bedriver scouing på västra Orust är en livskraftig förening med många aktiva scouter.

Mattias Niklasson är ordförande för Morlanda Scoutkår. Han hoppas att kårens firande ska locka många, både nya scouter men även de som varit scouter tidigare i livet.

Scoutkåren fyller 50 år, vad händer under firandet?

– Vi har firat 50 år hela året men på lördag blir det stort tårtkalas i vår scoutstuga. Vi hoppas att våra gamla medlemmar som inte är aktiva längre vill komma och berätta scoutminnen. Under dagen ska våra unga scouter visa prov på olika saker de surrat och vi visar upp vår verksamhet för de som är nya och nyfikna på scouting.

Var håller ni hus?

– Morlanda Scoutkår bedriver scouting på västra Orust med scoutstugan i Ellös som bas. Här träffas vi cirka en kväll per vecka. Stugan byggdes 1987 av frivilliga scouter och hantverkare, kåren äger och står för driften av stugan.

Vad pysslar ni med i kåren?

– En av scoutings metoder är friluftsliv varför stora delar av scoutprogrammet är förlagt utomhus. Vårt läge nära naturen ger oss otroligt fina förutsättningar. Alla våra aktiviteter genomförs i små grupper, patruller. Vi brukar åka på olika läger, sist var vi på ett vikingaläger i norra Bohuslän som var mycket uppskattat.

Är ni en stor kår?

– När vi var som störst hade vi 80 procent av eleverna i ettan vid skolorna i Tvet, Stensbo och Ellös hos oss. I dag är vi ett 50-tal medlemmar och det är flest barn i årskurserna ett till tre som är aktiva hos oss. Vi har patruller för alla åldrar.

Varför ska man bli scout?

– I Scouterna upplever barn och ungdomar äventyr och gemenskap och lär sig nya saker genom att pröva dem. Scouterna gör unga redo för livet, genom att arbeta i små grupper, patruller, där alla får synas och vara delaktiga. I patrullerna lär sig scouterna att samarbeta, leda andra och att visa hänsyn.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar