Musseltapas från Orust gav pris

Musslor från vattnet utanför Orust, persilja från Myckleby och tång från salta böljor. Allt det i en tapas, en tapas som nu vunnit fint pris.

Musseltapas har utsetts till vinnare i tävlingen Matverk Bohuslän. Matverk är en årlig innovationstävling där en producent och en förädlare/matlagare går ihop för att skapa en för marknaden ny produkt. Tävlingen gick ut på att skapa en förädlad produkt som är säljbar på marknaden. De tävlande skulle skapa en matprodukt, ett matverk, där huvudråvaran ska produceras av deltagande råvaruproducent i landskapet. Produkten skulle även ha en stark koppling till landskapets nuvarande gastronomiska identitet som kan vara präglad av influenser från andra kulturer.

Adriaan van de Plasse som driver Orust Shellfish tog uppgiften på största allvar och skapade en tapas med musslor

– Musslan är både god och hälsosam mat som dessutom gör mycket nytta i havet, säger Adriaan van de Plasse. Förädlingen ger musslan ett högre värde. Jag kom på idéen att göra tapas, musslan kokas och så lägger vi i lite annat gott. När man sedan grillar den får man en härlig smakupplevelse.

Kärnverksamhet i Orust Shellfish är odlade och förädlade musslor och ostronfiske. För ett år sedan började man även att packa musslor och ostron och nu tyckte Adriaan van de Plasse att det var dags att produktutveckla för att skapa en linje i fabriken. Resultatet blev en Musseltapas.

För att hitta lokalproducerade ingredienser till sin tapas sökte Adriaan samarbeten på ön genom OrustMat. Den ideella intresseorganisation hjälpte Orust Shellfish att hitta lämpliga partners.

– Jag hittade Skålldals lilla ekomejeri som gör ett väldigt fint smör och som kan hantera de voilymerna som behövs framöver. Catxalot har en tång som ger hög smak. Den är rätt dyr men å andra sidan behövs inte så mycket.

Lök och persilja hämtas från Gårdslid, en lokal odlare, och även vitlök och chili odlas på Orust.

– Allt i produkten ska vara härifrån, även om tapasen framöver säljs i andra delar av landet eller utomlands.

Juryn var lyrisk över Adriaans tapas. I sin motivering för juryn fram att Adriaan lyckats förädla musslan till en näst intill fulländad smakupplevelse.

”Lokal förankring och passion i bästa mix. Här har inga smaker tappats bort” skriver juryn i sin motivering.

Adriaans musseltapas kommer gå vidare som ett av tre bidrag från Västra Götaland till riksfinalen senare i år.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se