Mystiskt ämne i Hakefjorden

”Stora delar av Bohuskusten tycks drabbad”. Mängder av samtal om ett oljeliknande ämne i Hakefjorden fick Kustbevakningen att dra igång en sökinsats under måndagen. På tisdagen har samtalen fortsatt komma från olika platser längs kusten.

På måndagseftermiddagen var Kustbevakningen tillsammans med räddningstjänst och kommunala miljöinspektörer ute för att undersöka ”oljeliknande klumpar” i vattnet utanför Stenungsund och Tjörn. Detta efter att många människor från olika orter ringt in och larmat.

– Vi var ute med båt och flyg, men det gick inte att se något från flyget eftersom molnbasen var så låg. Men det verkar väldigt utbrett, stora delar av Bohuskusten tycks drabbad, säger Tomas Molldén, vakthavande befäl på Kustbevakningen i Göteborg.

Vad det är vet man inte ännu, men det rör sig mest troligt inte om olja.

– Det ser ut att vara något biologiskt, men vad det är vet vi inte ännu. Med tanke på hur utbrett det är är det inte särskilt troligt att det rör sig om ett utsläpp av något slag.

Under tisdagen har det fortsatt komma in rapporter om det mystiska ämnet från olika platser.

– Det har varit ett antal samtal – från Sydkoster, Åbyfjorden, Vindön norr om Orust…det rör sig om ett stort område.

Prover har tagits som ska analyseras, hur länge det dröjer innan svar kommer är ännu oklart.

– Normalt sett skickar vi prover till rättsmedicinalverket och då tar det några veckor innan vi får svar, men nu håller vi på och ser om vi kan få hjälp av havsfiskelaboratoriet vid Tjärnö och eventuellt få svar snabbare, säger Tomas Molldén.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se