Sveriges tidigare största vägfärja Saturnus, som sedan 2014 trafikerat på Gullmarsleden mellan Uddevalla och Lysekil har satts i trafik på Svanesundsleden Foto Erika Olofsson

Näst största färjan på plats

Nu är hon på plats i Svanesund, landets näst största färja Saturnus.

Äntligen är det nog många Svanesundsbor som säger. Äntligen har leden fått en större färja som kan svälja fler bilar och få ett bättre flöde på trafiken genom samhället. Sveriges tidigare största vägfärja Saturnus, som sedan 2014 trafikerat på Gullmarsleden mellan Uddevalla och Lysekil började på tisdagseftermiddagen att trafikera även Svanesundsleden. Innan färjan sattes i trafik har Trafikverket byggt om och anpassat färjeläget i Kolhättan och i Svanesund.

Svanesundsledens längd är 830 meter och överfartstiden är fem minuter. Saturnus fick i somras en systerfärja, Neptunus – som tog över titeln som Sveriges största vägfärja.

Nybyggda vägfärjan Neptunus och systerfartyget Saturnus är Sveriges största vägfärjor, med plats för 80 bilar och 297 passagerare. Saturnus är 99,7 meter lång och 18,2 meter bred. Farten är elva knop.

På tisdagseftermiddagen var det många Svanesundsbor som besökte färjeläget för att beskåda när färjan kom från varvet där hon anpassats för att klara sitt nya liv i Svanesund. En av dem var Gösta Johansson som bara ser positivt på satsningen Trafikverket gör i Svanesund. Han menar dock att något ändå måste göras åt Färjevägen.

– Problemen med trafiken i samhället löser sig inte bara för att vi har fått en större färja som sväljer mer bilar. Nu slipper vi förvisso alla bilister som inte fått plats på färjan och som väljer att med hög hastighet köra över broarna för att komma i tid till jobbet.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar