Konstnären Karl Chilcot med projektet Art in Nature Iceland 2017, arrangerar i helgen en nordisk konstkonferens i Henån. Foto Christine Chilcott

Nordisk konstkonferens i Henån

I helgen kommer konstnärer och konsthantverkare från hela Norden till Henån för att konferera om konst och ekologi i samverkan.

Det är skulptören och konstnären Karl Chilcott som håller i den stora konferensen. Karl är styrelseledamot i Svenska Skulptörförbundet och har sin ateljé i Töllås på norra Orust.

– Sedan femton år tillbaka jobbar jag vid sidan av mina egna Art in Nature – och skulpturprojekt runtom i världen även med konstprojekt med barn och skolelever från förskolenivå till högstadiet i Sverige, Norge, Frankrike, Danmark, Färöarna och Schweiz. 

Varför ordnar du en konstkonferens i Henån?

– Konferensen är tänkt som en uppstart till Nordic Green Art, en kommande plattform där vi ska ha fokus på konst och ekologi. Plattformen ska verka för ett ekologiskt tänkande i uttryck och material.

Vilka kommer till konferensen?

– Det kommer skulptörer, konstnärer, glaskonstnärer och konstarrangörer från Nordens alla länder, det kommer även en delegat från Färöarna. Jag hoppades att vi skulle få besök även från Grönland, men så blev det inte.

Vad ska ni göra under helgen?

– Vi ska besöka Pilane på Tjörn, det är en utställning som knyter ihop kultur och tradition på ett fint sätt. Det blir även ett besök i Lysekil. Där har jag utställningen Peace Ships som jag tillsammans med elever i årskurs 5 har skapat. Över 200 konstverk finns, med fokus på båtformen som en symbol för vår korta resa på Jorden. Vi har skulpterat i färsk al och eleverna har fått uttrycka sina känslor och förhoppningar.

Vad är syftet med konferensen?

– Det är att skapa ett samarbete, bygga ut den gröna profilen i alla länder. I helgen skapar vi formerna för Nordic Green Art och min förhoppning är att vi sedan gemensamt kan arbeta vidare. Jag har redan nu planer för ett isprojekt nästa år i Jukkasjärvi och ett projekt 2019 i södra Sverige

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar