Arkivfoto

Nu blir det enklare att byta namn

Snart blir det lättare att byta både för- och efternamn. Från och med 1 juli införs den nya lagen om personnamn. Då kan de drygt 800 Johansson i Stenungsund och 600 Andersson i Tjörn bli ännu fler.

Förändringarna i den nya lagen om personnamn är många. Bland annat blir det nu blir fritt fram att byta till de mest populära efternamnen, efternamn som bärs av mer än 2000 personer i Sverige( ca 530 namn) så som Karlsson, Andersson och Olsson.

Däremot kommer nyfödda inte längre att automatiskt tilldelas ett av sina föräldrars efternamn vid födseln. Nu får istället föräldrarna ansöka om efternamn för den nyfödde samtidigt som de ansöker om förnamn. Det blir också möjligt för barnet att få föräldrarnas efternamn som dubbelt efternamn. Nytt blir också att barnet kan få ett efternamn bildat av en förälders förnamn plus ändelsen- dotter eller -son.

Dubbelt efternamn

Fritt fram blir det nu också för dubbelt efternamn. Tidigare har de som velat ha dubbelt efternamn vid äktenskap tvingats att ta sin partners efternamn som mellannamn, då dubbelt efternamn inte varit tillåtet. Det har enligt regeringens lagförslag lett till problem eftersom mellannamn alltid måste komma före efternamn. Då har ordningen på namnen varit olika i äktenskapet.

Det införs dock en gräns på max två skilda efternamn. Man tar också bort möjligheten att lägga till ett nytt mellannamn. 

Det blir också lättare att byta namn flera gånger och Skattemyndigheten blir nu också ensam myndighet för namnärenden. Patent- och registreringsverket kommer inte längre att jobba med namnärenden. 

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

VANLIGASTE NAMNEN I STO

TJÖRN

1. Johansson: 676 personer

2. Andersson: 612

3. Karlsson: 483

4. Olsson: 373

5. Larsson: 315

STENUNGSUND

1. Johansson: 896

2. Andersson: 714

3. Karlsson: 486

4. Olsson: 441

5. Larsson: 417

ORUST

1. Johansson: 775

2. Olsson: 755

3. Andersson: 697

4. Karlsson: 459

5. Larsson: 259

Relaterade artiklar
Fler artiklar