Nu blir Marinafallet dokumentär

Mordet på Marina Johansson från Stenungsund blir först ut i nya säsongen av P3 Dokumentär i Sveriges Radio. Vi ställde fem frågor till Maria Hansson Trens som arbetat med den.

Varför valde ni att göra en dokumentär om just det här fallet?

– Det är speciellt på så många sätt. Självklart för de anhöriga, att det tog så lång tid för dem att få veta vad som egentligen hänt henne. Men också för att Högsta Domstolen fattade ett extremt ovanligt beslut om resning, och för att det var flera uppmärksammade missar från polisens sida. Det var också i och med det här fallet som organisationen Missing People fick sitt genombrott.

Vilka har du pratat med?

– Jag har intervjuat Marinas lillasyster, som stod henne väldigt nära. Hon har också fått okej från övriga familjemedlemmar att medverka. Sedan har jag pratat med överåklagaren och riksåklagaren, som hanterade resningen, samt med två av polisutredarna.  

Har du pratat med den morddömde Fredrik Svensson?

– Nej, jag kontaktade honom via hans advokat men han valde till slut att inte medverka. Men hans advokat är med i dokumentären.

Missing people spelade en väldigt stor roll i och med att deras sökinsats ledde till att man hittade kroppen. Vad säger de idag?

– En av grundarna, Peder Schillerström, är med i dokumentären och säger att det här fallet var det som satte dem som organisation på kartan. Deras upptäckt gjorde ju att man kunde begära resning i fallet. Polisen fick också väldigt mycket kritik för att denna lilla frivilligorganisation lyckades med det som polisen inte gjorde. Han vill dock inte kritisera polisens arbete utan har stor förståelse.

Hur har du själv känt under arbetet med det här?

–  Det har ju skrivits otroligt mycket om det här fallet på nätet. Det som händer då är att det spekuleras mycket, och ibland på ett väldigt otrevligt sätt. Jag har också fått veta under arbetets gång att det fortfarande är människor som åker till huset där Marina bodde och är nyfikna. Ibland har jag undrat vad jag håller på med: ska jag komma och ge det här ännu mer uppmärksamhet? Samtidigt är tanken med P3 dokumentär att sammanfatta och försöka förklara stora händelser som människor fortfarande pratar om, och det kanske kan hjälpa till att minska spekulationerna.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

0303-72 82 23

Dokumentären sänds den 24 april i Sveriges Radio P3 och går att lyssna på från den 21 april här:

Relaterade artiklar
Fler artiklar