Nu har S valt ny ledare

S på Tjörn har bråkat internt en tid. Nu har ny ordförande valts, på ett möte där Jeanette Lagervall valde att lämna lokalen efter att misstroende riktats mot henne.

– Man får se till att ha ryggen åt rätt håll i sådana här konflikter, säger hon.

På ett möte i tisdags skulle ny ordförande för socialdemokraternas fullmäktigegrupp väljas. Jeanette Lagervall hör till den grupp i fullmäktige som medverkat till att få bort Benny Halldin från den posten. Hon och andra fullmäktigeledamöter har bland annat framfört kritik mot Halldins ledarstil.

– Vi har tyckt att det har funnits ett demokratiskt underskott och att vi har haft en ledare som inte varit tillräckligt inlyssnande, säger Jeanette Lagervall.

Hon valde att lämna mötet i förtid,efter att hon avsagt sig sitt uppdrag i valberedningen och fått en misstroendeförklaring riktad mot sig.

– Att jag blev ifrågasatt har jag inga större problem med, det får man ta med i beräkningarna när man är med och får en ordförande avsatt. Men jag blev upprörd för att jag upplevde att jag blev punktmarkerad och anklagad för saker som inte ens stämde. Jag vill inte gå in på några detaljer, men jag kan säga att jag kände mig orättvist behandlad av flera orsaker.

Hon ville se Nils Lackfors, som hittills varit vice gruppledare, som ny gruppledare. Istället valdes Rickard Larsson.

– En sosse respekterar alltid ett majoritetsbeslut, men det är ju känt att vi var några som ville se ett annat val. Nu testar vi och ser hur det nya ledarskapet kan fungera, och jag håller tummarna för att det blir bra och att vi tar oss ur det här, säger Lagervall.

Partikamraten Alma Nilsson valde på sittande möte att avsäga sig alla sina uppdrag i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och Barn- och utbildningsnämnden.

– Det beror delvis på konflikterna som varit, men framförallt handlar det om att jag fått erbjudande om ett arbete i El Salvador och kommer vara borta fem-sex månader. I övrigt vill jag inte kommentera.

Benny Halldin upplever att partiet nu har lämnat konflikterna bakom sig.

– Nu står vi enade kring Rickard Larsson och jobbar för fullt med att vinna ett val inom kort. Det är en stor fördel att Rickard tar över den här rollen så att jag får tid att engagera mig ännu mer i partiet.

Du ser inga problem längre?

– Nej, men det är klart att det alltid kommer finnas diskussioner. Men när vi träffats i partiet efter det här mötet har det känts väldigt bra.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar