Nu rullar kloten igen

Efter att ha varit stängd i ett och ett halvt år har bowlinghallen i Stenungsund Arena öppnat igen. – Det är underbart att vara tillbaka igen, säger Rune Svensson, som bowlar med PRO Stenungsund två gånger i veckan.

Här om veckan öppnade bowlinghallen, som har varit stängd på grund av ombyggnation och renovering i ett och ett halvt år. PRO Stenungsund är en av de klubbar som har fått åka till Kungälv istället för att bowla. Nu är de tillbaka på sin riktiga hemmaplan.

– Vi spelar varje onsdag och fredag, och så har vi matcher. Nu är det skönt att slippa alla resorna, säger Rune Olsson.

Mekanismen i banorna är utbytt, men för de som spelar är det inte så stor skillnad.

– De har bytt maskinerna men allt är samma för oss som spelar. Det är fina banor. I början var det en del krångel men nu fungerar det bättre. Det här är tredje veckan vi är här nu, säger Rune Olsson.

Maskinerna utbytta

Bowlingen i Stenungsund har varit efterlängtad sedan den stängde i maj 2017. Sedan dess har det kommit flera olika besked om när den skulle öppnas igen. Att det drog ut på tiden beror på att maskinerna som driver anläggningen har bytts ut.

– De var gamla redan när de kom hit 1977. De var från 50-talet. Det är ju ett bra betyg att de har hållit så länge, men samtidigt är det svårt att hitta någon som kan serva dem, har Richard Christensson, delägare i restaurangen som kommer att driva bowlinghallen, tidigare sagt till tidningen.

Nu är allt på plats och bowlingkloten rullar på som det var tänkt.

Stenungsunds bowling club har också varit i exil i Kungälv medan hallen har varit stängd. De kommer förlägga sin träning och sina matcher där resten av säsongen innan de kan återvända till Stenungsund.

Är kvar i Kungälv

– Vi har redan bestämt att vi är hela säsongen i Kungälv. Sedan måste banorna besiktas av svenska bowlingförbundet om vi ska kunna ha tävlingar på dem. Det vet jag inte om det är gjort eller inte. Men till hösten hoppas vi kunna börja tävla i Stenungsund igen. Första steget är att börja träna där innan dess. Det är verkligen roligt att det är igång igen, säger klubbens ordförande Monica Skånberg.

Klubben har hand om bowlingen i idrottsskolan, som nu har kommit igång igen.

– Det känns jättebra att idrottsskolan har börjat med bowling på riktigt igen. Det är skönt att kunna erbjuda eleverna rätt verksamhet, säger Monica Skånberg.

Kristian Johansson