Röda huset på Norra Hamnplan. Arkivfoto: Annika Sahlin Ottosson

Nu ska Röda Huset säljas – igen

Stenungsunds mest kända svartbygge – det så kallade Röda Huset – ska nu säljas igen. Hittas ingen köpare återstår bara alternativet att riva huset.

Huset som ägs av kommunen men som saknar bygglov sedan över 10 år tillbaka ska inte stå kvar i hamnområdet längre. Röda huset har varit en följetong i Stenungsunds kommunala liv sedan många år tillbaka och det stod länge tomt. Men i november 2015 fattade kommunstyrelsen beslut att fastigheten skulle flyttas till Kvarnängen för att bli tillfälliga bostäder för flyktingar. Sedan dess har situationen ändras radikalt och i dag finns inte behov av huset längre.

Det är heller inte aktuellt att flytta huset till någon annan plats för att använda det för kommunal verksamhet. Och kvar kan det heller inte stå eftersom huset inte har något bygglov där det står vid Norra hamninloppet.

Samtidigt konstaterar kommunstyrelsen att fastigheten har ett restvärde på 1,3 miljoner och den årliga kostnaden för ränta och avskrivning är 281 000 kronor. Till detta kommer värmekostnader och annat underhåll för 110 000 kronor vilket alltså innebär att den rena kostnaden för huset är i dag årligen cirka 400 000 kronor.

Det blir nu fastighetsförvaltningens sak att försöka sälja huset och få det flyttat från platsen i hamnområdet. Om det finns någon köpare vet inte kommunen överhuvudtaget. Tidigare försök att sälja huset har slutat med att man inte hittat någon köpare.

Skulle det vara omöjligt att sälja fastigheten som är ett tvåvåningshus i hyggligt skick kan kommunen tvingas riva huset och återställa området vid hamnen där fastigheten står.

Förra året lovade kommunalrådet att frågan ska vara löst före valet: ”Huset ska väck före valet”.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidninghensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar