Nu skärps bevattningsförbudet

Kommunen utfärdar ett totalt bevattningsförbud som inkluderar vattenanvändning av allt annat än till matlagning, dryck och hygien

Det var igår, onsdag, klockan 16 som Tjörn kommun skärpte det tidigare rådande bevattningsförbudet. Det nya förbudet innebär bland annat att man inte får vattna blommor, rabatter och inomhusplanter med vattenkanna.

Kommunen uppmanar befolkningen att enbart använda vatten för mat, dryck och hygien och undvika all annan vattenanvändning. Detta på grund av att grundvattennivåerna nu är såpass låga.

– Det finns ett skäl att vi har gått upp ett snäpp på bevattningsförbudet, det är en bristvara men läget är inte akut. Vi måste tänka långsiktigt, säger Anders Möller avdelningschef på vatten och avlopp på Tjörn kommun.

Som en del i detta bevattningsförbudet kommer Tjörn kommun även att sluta vattna alla kommunala planteringar med omedelbar verkan.

Vatten- och avloppschefen uppmanar invånarna att inse allvaret.

– Om alla tänker att de ska vattna blommorna en gång i veckan så blir det ett stort svinn, säger han.

I lagen och allmänna bestämmelser står det att fastighetsägare har skyldighet att reducera användningen av vatten om kommunen uppmanar till detta.

– Vi har inte sett såhär låga vattennivåer på en mansålder, säger Möller

Enligt Möller behövs det ösregn och åskoväder i en vecka i streck, totalt 150-200 millimeter, för att komma upp till grundnivåerna.

– Men då kommer vi att få översvämningar som vi behöver hantera. Allra helst hade vi sett milt ihållande regn i två veckor, och ett normalt regnväder i sex månader, säger han.

Det var i vart fall 20 år sedan det var ett långt ihållande bevattningsförbud, men då var det färre folk och färre turister. Samhället är mer sårbart nu.

Det är ingen grund för att få panik. Sektor för Samhällsbyggnad på Tjörn har en långsiktig plan för att kunna klara en eventuell torr vinter och de möts varje vecka för att diskutera.

Om vi går en torr höst och vinter till mötes, och om befolkningen slösar med vattenresurserna kan vattnet i Tjörn kommun ta helt slut till våren. Men även om detta skulle hända har de en bra nödvattenplan för både länet och kommunen.

– Ingen kommer att törsta ihjäl, det kommer absolut inte hända, säger Möller.

– Man behöver inte oroa sig men man måste tänka sig för och vara sparsam, säger han.

Länsstyren har flera tips på hur man kan vara sparsam med vatten.

Linn Nyrvik

vikarie@lokaltidningensto.se