• Nu vill allt fler bli scouter

  Rekordökning för scoutrörelsen som växer med åtta nya scouter per dag, enligt riksorganisationen Scouterna. Även i STO-området märks ökningen av.

  – Vi ökar medlemsantalet rätt så rejält varje år, säger Mattias Nilsson, ledare och kårordförande för Hjälteby Sjöscoutkår.

  Under 2016 hade scouterna i Sverige en medlemsökning på 4,5 procent jämfört med året innan. I STO-området finns det sammanlagt cirka 345 scouter, med kårer i Stenungsund, Svanesund, Henån och Hjälteby.

  – Vi har 120 medlemmar ungefär och har ökat med åtta-tio stycken om året de senaste åren. Det är en långsam men stabil ökning, säger Oscar Gillenius, ledare för Stenungsunds scoutkår.

  Mirjam Hamsten, ledare för Svanesunds scoutkår, håller med.

  – Vi har aldrig problem med att få barn, det är snarare tvärt om att det är för få vuxna som är intresserade av att vara ledare, säger hon.

  I helgen anordnas en jamboree, vilket är scoutspråk för ett stort läger. Till Rinkabyfältet i Kristianstad kommer det över 11 000 deltagare, både från hela Sverige och från andra länder. På lördag morgon går bussarna med över 70 scouter från Stenungsund, Tjörn och Orust. För Gustav Witte, 11 år, från Stenungsunds scoutkår är det första gången.

  – Jag har aldrig varit på läger innan så det känns nervöst. Men jag ser fram emot allt, det bästa är att man får lära sig så mycket saker, säger han.

  Anja Elvesson, 15 år, från Hjälteby sjöscoutkår är däremot rutinerad.

  – Jag har varit på tio läger, men det här är det största hittills. Nu kommer det folk från hela Sverige, så det känns jättekul.

  Även för Anna Segrén Hermansson, 12 år, från Svanesunds scoutkår blir jamboreen det största lägret hon varit på.

  – Jag längtar verkligen!

  Alice Nordevik

  0303-72 82 29

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar