Ny filial för sjöräddning

SKÄRHAMN En ny sjöräddningsstation kommer att etableras i Skärhamn som en filial till den nuvarande stationen på Käringön.

Det här beskedet ger Johan Hilling som har ansvaret för nyetablering av sjöräddningsstationer inom sällskapet. Det är oklart när stationen kan vara i drift men man ska placera en åtta meter lång båt i Skärhamn och kajplatsen blir i Södra Hamnen i Skärhamn bredvid restaurang Haddocks.

Frivilliga sjöräddare

Enligt Sjöräddningssällskapets planer ska man ha 15-16 frivilliga sjöräddare som kan bemanna stationen och det blir en dygnet runt-bemanning.

– Vi kommer att utbilda sjöräddarna och det är en omfattande utbildning vilket gör att vi i dag inte kan säga när stationen kan vara igång. Vi ska nu ha ett första informationsmöte ihop med kommunen som för övrigt är positiv till vår satsning, säger Johan Hilling.

– Vi etablerar för övrigt också en andra ny station i Uddevalla som en filial till Stenungsund-stationen.

”Ett hål i nätet”

Han förklarar att med Skärhamns-stationen får man ett bra nät av räddningsstationer i södra Bohuslän och Skärhamn täcker ett ”hål i nätet”.

– Sjötrafiken är omfattande utanför västra Tjörn, inte minst sommartid, och det är ändå ganska långt både till Rörö, Stenungsund och Käringön. Vi hoppas givetvis på bra gensvar när vi söker personal och vi tror att det bör finnas en hel del sjövant folk i Skärhamnsområdet även om detta inte är ett krav.

Hur finansieras båten?

– Den båt som kommer till Skärhamn är finansierad via en donation och som förråd kan vi använda räddningstjänstens lokaler till att börja med. Nästa vecka ska vi ha en information om den nya stationen och vi hoppas att kunna etablera goda kontakter efter det mötet.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar