• Skulpturen "Change of Direction" är den första av många som ska märka ut vägen mellan Akvarellmuseet och Pilane. Foto: Maria Johannessen

  Ny skulptur i svettig konstrunda

  Ett tio meter högt konstverk på cykelleden mellan Skärhamn och Pilane är en ny del i konceptet ”världens svettigaste konstrunda”, som vill kombinera motion och kultur.

  – Det är två bra saker paketerat ihop i fantastisk natur, säger Lena Karlstedt, avdelningschef för turism på Tjörns kommun.

  Arbetet med ”världens svettigaste konstrunda” började redan förra sommaren, men har i år vässats ytterligare. Tanken är att man genom att gå, cykla eller springa från Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn till utställningen Skulptur i Pilane kan kombinera motion och kultur.

  – Vi vill att fler ska ta del av det fantastiska konst- och naturliv som finns på Tjörn, både turister och tjörnborna själva. Det är många som aldrig har gått i området, som har en enastående natur med en extra krydda, säger Lena Karlstedt.

  Den extra kryddan är alltså det nya konstverket, ”Change of Direction” av konstnären Maria Miesenberger, som står placerat på vägen mellan de olika platserna.

  – Det här är som ett litet smakprov kan man säga, man måste inte gå hela vägen till Pilane. Man kan ju bara gå slingan och njuta av det som finns.

  Skulpturen är lånad av konstnären och ska stå placerad där i minst ett par år.

  – Vi funderade på vilket konstverk som skulle passa bra, det måste harmoniera med landskapet i området och det här är klockrent där. Den är tio meter hög men väldigt transparant, så den tar inte för mycket plats från naturen, säger Lena Karlstedt.

  Med projektet vill man även uppmuntra besökare till att vara aktiva året om, inte bara under sommarmånaderna.

  Det händer ju väldigt mycket på sommaren och det är viktigt att man kan göra saker resten av året också. Inte minst för tjörnborna själva.

  Kommunen har även tryckt upp en karta över rundan som visar vägen. Ambitionen är att med tiden lägga till fler konstverk, så att rundan utvecklas och lockar ännu fler besökare.

  Alice Nordevik

  0303-72 82 29

  redaktionen@lokaltidningensto.se

  Fakta: Världens svettigaste konstrunda

  I samarbetet ingår Nordiska Akvarellmuseet, Skulptur i Pilane och Tenson Tjörn Triathlon, dessutom står Turistrådet Västsverige, Södra Bohuslän turism och Tjörns kommun bakom projektet.

  Tanken är att du ska kunna kombinera konstupplevelser med att röra på dig, året om, inte bara när det är triathlon. Sträckan är märkt med skyltar längs vägen. Kartor över leden finns på Tjörns turistbyrå eller andra turistbyråer i Bohuslän.

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar