Anders Olsson testar nya bastun. FOTO: Kristian Johansson

Nya bastun är invigd

Nu står nya bastun byggd av EU-pengar klar i Tubbeviken i Skärhamn.

– Det känns underbart att det är klart och blev ett bra resultat, säger Anders Olsson från Tubbevikens bad och bastuförenings styrelse.

Arbetet har pågått sedan i våras, men nu står den nya bastun klar i Tubbeviken i Skärhamn klar. Därmed är ett projekt som har pågått i tre år i hamn.

– Det har stått en bastu här i 12-13 år som vi har haft tills nu, men det var väldigt trångt i slutet, säger Anders Olsson.

Därför började föreningen titta på hur man skulle kunna bygga om till en större bastu. Lösningen blev att söka pengar via ett Leader-projekt. Där fick man tummen upp och nu har Leader satsat cirka 700 000 kronor och Tjörns kommun har lagt ut 200 000 på den nya större bastun. Föreningen har bidragit med mycket ideellt arbete.

– Vi har målat och hjälpts åt med det mesta. Jag har gjort all inredning, säger Anders Olsson.

Nu är bastun slutbesiktad. Den är handikappanpassad med ramper så att man kan komma in med rullstol i bastun.

Medan arbetet har pågått har föreningen ökat i medlemsantal.

– Vi har ökat med 300 medlemmar i år och är nu över tusen medlemmar. Det beror på att vi har gått ut och gjort reklam och uppmärksammat folk på det här. Det har också kommit folk under bygget och undrat vad det är vi gör.

Bastun kommer att vara öppen för alla, inte bara för medlemmarna.

– Det är offentliga bad fyra dagar i veckan, då vi har öppet från fyra till åtta. Två timmar för herrar och två timmar för damer, säger Anders Olsson.

Det kommer också att gå att hyra bastun.

– Vi vill hyra ut så mycket det går till företag och privatpersoner. Man måste inte vara medlem i föreningen för att kunna hyra, men man får rabatt om man är det.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar