Bo Pettersson (S). Foto: Annie Mellbert

Nya bostäder högsta prio

”Bostadsbyggandet i Stenungsund är en avgörande fråga för kommunens framtid. Vi bygger för lite hyresrätter och det kommunala bolaget måste bli mer aktivt.”

Orden är Bo Petterssons, socialdemokratiskt kommunalråd i Stenungsund och samtidigt en av de mest erfarna politikerna i hela STO-regionen, med politisk aktivitet sedan mitten på 70-talet.

Vi träffar honom i det vackert belägna vigselrummet i kommunhuset alltmedan regnet slår mot rutorna i ett typiskt västkustväder.

Bostadsbyggandet är en fråga som bekymrar honom inför 2018 och de kommande åren:

– Jag tror att det blir en av de viktiga frågorna i nästa års valrörelse. Även om vi kommer igång med en del byggnation är det fortfarande ett bekymmer att vi har långa bostadsköer. Det är en situation som vi på något sätt måste ändra på, menar han.

Ett annat bekymmer som han ser framför sig är infrastrukturfrågorna i STO-regionen.– Verkligen. Idag har vi köer ut till Tjörn och Orust varenda eftermiddag och så kan vi naturligtvis inte ha det. Här måste vi i kommunerna gemensamt trycka på och få pengar till förbättringar.

Bo Pettersson har bara varit kommunalråd sedan i våras, detta efter en kris inom den då borgerliga majoriteten där sex moderater hoppade av och blev politiska vildar. Därmed var den borgerliga majoriteten borta och Bo Pettersson kunde ta över ledarskapet med hjälp av de sex samt Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 23 mandat av 40 sitter majoriteten på i dag och gör så fram till valet 2018.

Ställer du själv upp till omval?

– Jag står till förfogande om partiet vill ha mig.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit sedan du tillträdde?

– Det är ju en kort tid sedan men de fria pensionärsresorna har vi genomfört. Dessa var M motståndare till. Vi har också återinfört servicesystemet Fixar-Malte som hjälper gamla med lättare reparationer och sysslor i hemmen.

Vad är du mest missnöjd med?

– Det är som jag tidigare sagt bostadsbyggandet Jag tycker nog att vårt kommunala bolag varit alltför försiktigt. Vi behöver verkligen fler hyreslägenheter.

Vilka är de tre viktigaste valfrågorna på riksplanet?

– Bostadsfrågan, trygghetsfrågorna och sjukvården. I det senare fallet tycker vi att den nuvarande majoriteten i regionen borde satsa mer för att korta köerna istället för att samla pengar på hög.

Vilka blir de viktigaste frågorna i STO-regionen?

– Infrastrukturfrågorna och att satsa på länsväg 160 genom regionen.

Vilken blir tuffaste motståndare i debatterna inför valet?

– Svårt att säga. Det finns många duktiga politiker i kommunen.

Vilka övriga partier kan ni tänka er att bilda majoritet mer efter ett val?

– Egentligen alla utom Sverigedemokraterna. Vi har haft samarbete med både Folkpartiet i viktiga frågor och Centerpartiet liksom som nu MP och V.

Vilka blir de viktigaste frågorna som Stenungsund måste ta itu med efter valet?

– Bostadsfrågorna som jag tidigare nämnt och centrumplaneringen med resecentrum samt trafikfrågorna. Sedan måste vi också i fortsättningen värna om våra ytterområden, som Stora Höga och Jörlanda som växer snabbt idag. Nya äldreboenden är en annan viktig fråga där vi måste få det nya äldreboendet Hasselhöjden klart och där kan också lägenheter byggas. Samarbetet med Kungälv om vattenförsörjningen är också en central fråga.

Bo Pettersson konstaterar också att kemiindustrins arbete med Hållbar kemi 2030 är en viktig satsning och att man också utvecklar handeln och andra teknologiska företag som Hogia.

Han slår fast att det inte var något problem att ta över ledningen i Stenungsund efter den moderata turbulensen i våras:

– Vi är beredda att ta ansvar i situationer som denna och det kommer vi att göra i fortsättningen också, säger Bo Pettersson innan vi tar ut honom i regnet för bilder i den för dagen våta stenungsundsmiljön.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Åt middag på Harpsund med statsministern

Namn: Bo Pettersson

Parti: Socialdemokraterna

Ålder: 61

Politiskt aktiv sedan: 1976 (första ersättarposten 1979)

Yrkesbakgrund: Driftmaskinist

Familj: Särbo, tre barn, två barnbarn

Bor: Stora Höga

Roligaste minne från politiken: ”När jag åt middag på Harpsund med Göran Persson.”

Relaterade artiklar
Fler artiklar